Beuken

Wil je een natuurlijke afscheiding in de tuin creëren? Met een haagbeuk, een groene of rode beuk zorg je voor natuurlijke privacy en beschutting. Deze beuken hebben we in verschillende hoogtes en kun je nu ook online bestellen. Direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Welke kweekwijze moet ik kiezen: wortelgoed, kluit of pot?

Of ga direct naar: Laurieren | Glansmispel | KlimopJapanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | Liguster | Meidoorn | ConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter

Filter

Producthoogte

 - 
Wis selectie
€   - 
Wis selectie
1 - 6 van 6 producten

Een natuurlijke schutting met een beukenhaag

Of je nu in een nieuwbouwwijk of een jaren '30 huis woont, met een beuk als erfafscheiding zorg je voor een bijzonder mooie en levendige uitstraling. Een schutting is misschien praktisch, maar zeker met een blik op de toekomst is een groene toevoeging aan je tuin meer dan gewenst. De mooie bladeren van de beuk springen in het oog en hebben daarnaast een praktische functie. De dikke vertakking zorgt voor privacy, beschutting tegen wind en ook vogels en andere dieren worden blij van zo'n beschut plekje. Welke stijl jouw tuin ook heeft, met een beukenhaag wordt elke tuin knus en rustgevend.

Richt jouw tuin groen in met een beuk

Wil je je tuin speels inrichten? Door een aantal hagen verspreid over de tuin te planten, creëer je speelse tuinkamers. Deze geven diepte aan de tuin en zorgen direct voor een groene en natuurlijke look. Ook is een haag ideaal om bijvoorbeeld een speelhoek of een paar containers mee te 'verbergen'. Kleed je tuin groen aan door beuken tegen de wand van de schuur te plaatsen of bekleed de bestaande tuinmuur met een rode of groene beuk. 

Beuk kopen | bijSTOX

Verschillende beuken: Fagus en Carpinus

bijSTOX hebben wij verschillende soorten beuken in pot, maar ook met kale wortel in ons assortiment. Wat zijn precies de verschillen tussen deze haagplanten?

 • Groene beuk (Fagus Sylvatica)
  De Fagus is de meest bekende beukensoort. Deze kan vele meters hoog worden wanneer deze niet wordt gesnoeid. De groene beuk heeft nogal wat body en dat maakt deze winterharde haag zo perfect als afscheiding. Ook is de haag bladhoudend en dus in de wintermaanden ideaal als natuurlijke schutting. Vanaf het voorjaar tot en met het einde van de zomer kleuren de bladeren donkergroen. Wanneer in de winter de bladeren langzaam bruin kleuren, blijven deze aan de boom hangen. Het is dus geen wintergroene, maar wel een winterbruine haag. De glanzende en haast gekartelde bladeren maken van de beuk een opvallende verschijning. De Fagus is een snelle groeier en krijgt er per jaar ongeveer een halve meter aan hoogte bij. 
   
 • Rode beuk (Fagus Sylvatica Atropurpurea)
  Je raadt het al, de kleur van deze beuk is zijn opvallendste eigenschap. Door zijn kleur geeft deze beuk een mooi contrast met de overige beplanting. Verder verschilt de purperrode beuk niet veel van zijn groene broer. Wel is het leuk om de rode en groen beuk met elkaar te combineren voor een extra spannend geheel. De tuin wordt levendig wanneer er meerdere kleuren te zien zijn. Het oude blad valt in het voorjaar af als het nieuwe blad ontspringt. Zo heb je altijd een mooie en bloeiende beuk om naar te kijken.
   
 • Haagbeuk (Carpinus Betulus)
  Het kan verwarrend klinken, maar een haagbeuk is wat anders dan een beukhaag. De haagbeuk is namelijk helemaal geen beuk, maar een lid van de berkenfamilie. De haagbeuk verschilt met name van de rode en groene beuk door de grond waar deze haagplant het beste in gedijt. Haagbeuken groeien namelijk beter op natte en kleiachtige ondergronden. De rode en groene beukhagen doen het juist goed op lichtvochtige en zanderige grond. Ook is de haagbeuk niet bladhoudend. Wel groeit de Carpinus snel en krijgt deze haagplant al vroeg in het voorjaar nieuw blad. 

Beukenhaag planten

De beuk is een inheemse haagplant, wat betekent dat het een haagplant is die uit het westen van Europa komt. Daarmee is een beukenhaag perfect voor de Nederlandse tuin en staat deze graag in de zon of halfschaduw. Je kunt de beukenhaagjes in pot in principe het gehele jaar door planten, met uitzondering van de vorstperiode. De beuken met wortel worden het liefst tussen november en april geplant. We noemden het al even, maar een rode of groene beukenhaag staat het liefst in waterdoorlatende zandgrond. De beukhaag vindt natte voeten minder erg, dus kan deze beter in de kleigrond worden geplant.

TIP! Plant voor een enkele rij ongeveer 4 of 5 beukenplanten per strekkende meter aan. Voor een dubbele rij is 7 of 8 planten meer dan genoeg.

Beukenhaag snoeien

Voor beide soorten geldt dat één á twee snoeibeurten per jaar voldoende is. Deze snoeibeurten kun je het beste plannen aan het begin van de herfst en in het voorjaar. Door te snoeien worden namelijk nieuwe vertakkingen gestimuleerd, waardoor de haag steeds voller en compacter wordt. Neem ook net geplante beuken mee met de snoei. Hoe eerder deze gaan vertakken, hoe beter. Snoei de heg echter niet wanneer de zon volop schijnt, aangezien het blad gevoelig is voor verbranding. Voorzie de groene en rode haag ook twee keer per jaar (na de snoei) van stevige mest.

Hoe onderhoud ik mijn beukenhaag?

 

 

Beuken en andere haagplanten kopen bijSTOX

Beginnen je groene vingers te jeuken? Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast beuken ben je ook voor andere haagplantentuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres .