Pluimvormig

De pluimvormige hortensia, ook wel ‘Hydrangea paniculata’ siert de tuin in de zomermaanden en soms zelfs tot in de herfst met grote bloeiende pluimen in wit, roze, groen en rood. Vanaf juni begint de bijzondere bloei van de pluimhortensia al en deze kan doorlopen tot in oktober. Er zijn verschillende soorten van de pluimhortensia, waardoor deze varieert van laagblijvende heester tot aan een hoge haagplant. Vaak zijn we bij de hortensia gewend aan de bijzondere bolvormige plant, maar de pluimhortensia is hier een andere variatie op met net zo’n hoge sierwaarde. Je vindt bijSTOX verschillende soorten pluimhortensia’s die wij vers van de bij jou thuis kweker leveren!

Toon filter Verberg filter

Filter

Hoe verzorg je de pluimhortensia?

De beste standplaats voor de pluimhortensia is zonnig of halfschaduw, in een zure tot normale tuingrond. Afhankelijk van de soort (en dus de maat) van de plant die je kiest, kun je zo’n 3 tot 5 stuks per vierkante meter aanhouden. 

Na de vorstperiode, in februari of in maart kun je de pluimhortensia snoeien tot zo’n 40 centimeter boven de grond. Bij de aanplant kun je de grond verrijken met meststoffen voor zuurminnende planten. Door te snoeien komen er grote bloempluimen terug. Als je jaarlijks snoeit wordt de struik niet hoger dan 1,5 meter. Als je niet snoeit, dan komen er meerdere bloempluimen, maar kleinere bloemen. De pluimhortensia is gewend aan een vochtige bodem, dus het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden. 

De meeste pluimhortensia’s worden vrij groot. Daarom werkt het vaak goed om deze achterin de border te planten. Wij raden aan om een plek te kiezen met zon of halfschaduw, omdat de hortensia hier vaak het beste groeit en bloeit. Verder kun je naast het moment van planten zo’n 2 keer per jaar goede hortensiamest gebruiken. 

Soorten pluimhortensia’s

Er zijn verschillende soorten van de pluimhortensia, zoals:

  • Hydrangea paniculata ‘Dart's Little Dot’
  • Hydrangea paniculata ‘Phantom'
  • Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
  • Hydrangea paniculata 'Limelight
  • Hydrangea paniculata 'Sundae Fraise' 

Pluimhortensia bestellen bijSTOX.nl

Hortensia met pluimvormige bloemen

De prachtige hydrangea paniculata kleurt in de herfst mooi mee, waardoor je er extra lang van kunt genieten. Je ziet voornamelijk witte en roze tinten van de pluimhortensia. Inmiddels zijn er naast de grote varianten ook meer compacte versies, die geschikt zijn voor in de kleinere tuin. De meeste soorten geven in de nazomer pluimen die tot in de herfst aanblijven. Als winterharde heester kan de pluimhortensia maar liefst 4 meter hoog worden. De grote pluimen geven de hele zomer kleur in de tuin en de kleine bloemetjes trekken verschillende insecten naar de tuin zoals bijen en vlinders. De kleine bloemetjes aan het einde van de takken vormen een langwerpig en pluimvormig geheel, waar de naam pluimhortensia vandaan komt. 

Pluimhortensia online bestellen

Bestel de pluimhortensia gemakkelijk en snel online bijSTOX.nl, dan leveren wij deze binnen 5 dagen vers van de kweker! Naast de pluimhortensia vind je bij ons uiteraard diverse andere hortensia soorten, zoals de boerenhortensia en de schermvormige hortensia. Ook alle andere benodigdheden zoals snoeigereedschappen en speciale meststoffen vind je bijSTOX.nl.