Hortensia

Door zijn grote bloemtrossen en veelzijdige karakter is de hortensia (Hydrangea) misschien wel de meest populaire tuinplant. Deze bloeiende struik of heester is ideaal voor een border, als brede haagbeplanting, maar staat ook prachtig in één of meerdere bloempotten of op het balkon of terras. De witte, roze, rode of blauwe bloemen van de winterharde hortensia verschijnen in de zomer, verkleuren in de herfst en zijn tot diep in de winter decoratief. Ontdek het zelf! Bestel hier jouw favoriete hortensia online. Onze planten komen direct van de kweker en worden bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. Gegarandeerde kwaliteit dus! Ontdek en bestel de hortensia online of kom naar één van de vestigingen van bijSTOX.

Toon filter Verberg filter

Filter

  • Meer
  • Meer

Eindhoogte

 - 
Wis selectie
€   - 
Wis selectie
1 - 12 van 12 producten

Fleur de tuin op met een hortensia

Of je nu beschikt over een landelijke tuin, eigenaar van een romantisch balkonnetje bent of een modern en strak terras hebt; de hortensia voelt zich overal thuis. Vanwege zijn uitbundige bloemetjes, lange bloei en de bijzondere bolle vorm komt hij immers overal goed tot zijn recht. Waar hij ook staat, met zijn oogverblindende bloemenpracht brengt de hortensia altijd een adembenemende klasse met zich mee. Wist je dat de hortensia een erg veelzijdige plant is? Naast de verschillende vormen en kleuren waarin deze bloeier voorkomt, is hij ook nog eens zowel binnens- als buitenshuis te gebruiken. Als luchtzuiverende kamerplant en beauty van een snijbloem doet de hortensia het fantastisch, maar hij is misschien wel op zijn allerbest wanneer je hem het stralende middelpunt van je tuin laat zijn…

Hortensia planten

We zeiden het al even: de hortensia beschikt over de superkracht om op elke plek de aandacht naar zich toe te trekken, zowel in de volle grond als in een bloempot. Wat wil je met die spectaculaire bloei en kleuren? Daarnaast is het ook een vrij makkelijke plant. Geef ‘m een plekje in de halfschaduw en je zult lang van de heester genieten. Ook op een meer zonnig plekje kan de hortensia prima overleven, maar let er wel op dat hij in de zomer genoeg water krijgt. Pas ook op met eventuele verbranding van de met name witte bloemen. Witte hortensia’s kunnen immers het minst goed tegen zon. Hoe je de plant in de grond zet? Maak een gat dat ruim twee keer groter is dan de potkluit en gooi daar voldoende verse potgrond in. Wanneer de kluit van de Hydrangea wat droog aanvoelt, is het slim om ‘m een paar minuten in een emmer water te zetten. Zet de hortensia vervolgens in de grond en gooi er opnieuw weer wat potgrond bij. Druk stevig aan en geef voldoende water. Zeker net na het planten, moet de hortensia regelmatig water krijgen.

Hortensia kopen | bijSTOX

Hortensia soorten

De bekendste en meest populaire soorten zijn de Hydrangea macrophylla (boerenhortensia) en de Hydrangea arborescens ‘Annabelle'. Met name de eerste soort wordt gezien als dé hortensia. De Annabelle heeft zijn populariteit te danken aan zijn witte bloemschermen die tot wel 75 centimeter in doorsnee kunnen worden. Er zijn echter ook andere varianten:

  • Hydrangea paniculata (pluimhortensia)
  • Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)
  • Hydrangea aspera (boomhortensia)
  • Hydrangea anomale petiolaris (klimhortensia)

Meer over deze hortensia soortenVerzorging van de hortensia: hortensia snoeien en bemesten

Zoals gezegd is de Hydrangea een makkelijke en sterke plant, maar je moet wel voorzichtig zijn met wind of felle zon. De hortensia is daarnaast een dorstige plant. Hij woord ‘hydro’ is niet voor niks in zijn Latijnse naam  verwerkt. Wanneer je ziet dat de plant ietwat slap hangt, is het belangrijk om ‘m snel van een slok water te voorzien. Een hortensia heeft, omdat hij zoveel bloeit, ook veel meststoffen nodig. Doe dit zo rond maart of april, direct nadat je hem hebt gesnoeid. De start van het voorjaar is immers de beste tijd om je tuinhortensia een snoeibeurt te geven. Hoe je moet snoeien, hangt af van de soort hortensia:

  1. Je hebt hortensia’s die bloeien op eenjarig, nieuw hout. Het gaat met name om de Annabelle (Hydrangea arborescens) en pluimhortensia (Hydrangea paniculata). Deze bloeien op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden, en bloeien dus ook gewoon door na het snoeien. Knip de planten tot vijftien centimeter boven de grond af. Zo blijft hij mooi compact.
  2. Ook zijn er hortensia’s die groeien op tweejarig en dus oud hout, zoals de boerenhortensia. Dit soort bloeit op de knoppen die het jaar ervoor zijn gemaakt. Haal in maart de uitgebloeide bloemen weg en knip de oude takken tot aan de grond weg zodat de plant zich kan verjongen.

Snoeien: hoe en waarom?


 

Hortensia kopen | bijSTOX

Tip! De hortensia als droogbloem

De bloemen van de hortensia kunnen ook als droogboeket gebruikt worden. Verwijder na de bloei de bladeren van de steel en hang de hortensia ondersteboven op. Doe dit op een warme en droge plek in huis totdat hij volledig gedroogd is. Geef de bloemen een prachtig plekje in een vaas en geniet nog jarenlang van de bloemenpracht van deze tuintopper.

Hortensia kopen bijSTOX

Maak van de tuin een kleurrijk feestje met de altijd bijzondere hortensia! bijSTOX vind je de Hydrangea in meerdere soorten en kleuren. Zo is er altijd wel een tuinhortensia die bij jouw, terras of balkon tuin past. Ontdek ons online aanbod of kom langs in Roermond, Heerlen of Maasbracht. Naast de hortensia ben je ook voor andere tuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.