Olijfboom

Wie kent de olijfboom niet? Maar wie denkt dat de olijfboom enkel in Zuid-Europa kan overleven heeft het mis. Oorspronkelijk komt de olijfboom inderdaad van de landen in het Middellandse Zeegebied. Maar tegenwoordig kan een Olea Europaea prima overleven in de Nederlandse tuinen en binnen in woonkamers! De olijfboom is namelijk, net als zijn mediterrane partner de palmboom winterhard en kan vorst goed verdragen. Let wel op: deze Zuid-Europeaan heeft wel veel zonlicht nodig! Bekijk ons online aanbod aan olijfbomen, of lees hieronder meer over de verzorging.

Toon filter Verberg filter

Filter

Zon, warmte en water: ons advies voor de verzorging van de olijfboom

Aangezien de olijfboom oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt, is deze gewend aan een goede dosis zon en warmte. De zon en warmte laten de olijfboom groeien. En aangezien het klimaat in Nederland iets anders is, zien we dit terug in de ontwikkeling van de olijfboom. Houd er daarom rekening mee dat je een plekje bij het raam vrij houdt voor je nieuw aangeschafte olijfboompje zodat deze zich goed kan ontwikkelen! Het is niet nodig om een olijfboom extra voeding te geven. Echter, het is wel belangrijk dat de olijfboom ten alle tijden in een licht vochtige pot met grond staat. Doordat de olijfboom op een zonnige plek staat, slurpt hij ook veel water. Het is dus noodzakelijk de palmboom zeker 2 á 3 keer per week water te geven. Zie je bruine of gele bladeren? Dan geef je net een beetje te veel water. 

Hoe verzorg je de olijfboom in de winter?

De olijfboom kent zijn groeiseizoen in de zomer. Wanneer deze voldoende zon en warmte heeft gehad tijdens de zomerperiode, kan de olijfboom een vorst van -13 graden vorst gewoon verdragen. Wel kan de stam enkele sporen van vorstschade laten zien, maar deze herstellen zichzelf op het moment dat het weer warmer wordt. En ook in de winter hoef je de olijfboom geen water te geven; deze krijgt dan immers voldoende regenwater. 

Het snoeien van de olijfboom

Het snoeien van de olijfboom kun je het beste vlak na de winter doen. In april gaat de boom namelijk weer uitlopen. Met een kale olijfboom in de winter zie je beter wat je aan het snoeien bent. 

Het snoeien van de olijfboom wordt aangeraden met verschillende redenen, zoals:

  • Het is goed voor de conditie van de olijfboom! Als deze gesnoeid is, zijn er minder takken waarover de olijfboom zijn energie hoeft te verdelen. Zo blijft de olijfboom altijd even vitaal!
  • Een gesnoeide olijfboom is simpelweg mooier. De boom is makkelijk in model te snoeien en op die manier behoudt hij zijn vorm en uitstraling het hele jaar. 

Olijfboom online bestellen | bijSTOX.nl

Olijfbomen kopen bijSTOX

Creëer mediterrane sferen in eigen tuin met een mooie mediterrane olijfboom. Wij helpen je graag om het mediterrane vakantiegevoel naar de tuin te halen, met een mooie olijfboom. Om in de mediterrane sferen te blijven kun je natuurlijk ook online een kijkje nemen bij onze palmbomen, de Toscaanse Jasmijn en de Toscaanse Cipres. Allemaal vers van de kweker, klaar om jouw tuin in de zomer sferen te brengen!