Eenjarige planten

Éénjarige planten ontkiemen, bloeien en sterven af binnen een periode van een jaar. Deze soorten planten bloeien over het algemeen buitengewoon rijk én vaak ook heel erg lang. We noemen deze planten ook wel perkplanten.

Als de lente kriebels langzaamaan opkomen, dan krijgen veel mensen weer de tuinkriebels. Vanaf maart genieten we van het eerste voorjaarszonnetje en dan willen we allemaal weer heel graag kleur in de tuin. En dat kan met prachtig bloeiende perkplanten! 

Kijk ook eens bij: Vaste planten | Bodembedekker | Siergrassen | Sierheesters | Voeding en verzorging

Toon filter Verberg filter

Filter

€   - 
Wis selectie
1 - 1 van 1 producten

Snoeien eenjarige planten

De snoei van eenjarige- (en tweejarige) planten beperkt zich tot het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Als een eenjarige plant nog vrij jong is, dan kun je ze iets bossiger laten groeien. Dit kun je doen door de jonge topjes weg te knippen of te knijpen (tussen duim en wijsvinger). 

Verschil eenjarige en tweejarige planten? Vaste plant?

Zoals we net al zeiden, bloeien eenjarige planten binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in april, dan zal deze rond juli gaan bloeien. Uiteraard verschilt de zaai- en bloeitijd per plant, maar bij een eenjarige plant valt het zaaien en het bloeien dus altijd in hetzelfde jaar. Dan zijn er ook zogenaamde tweejarige planten. Dit soort planten hebben allereerst een groeiseizoen nodig en gaan pas de volgende lente bloeien. Het voordeel van een tweejarige plant, is dat de bloemen vaak behoren tot de eerste bloemen van de lente, optimaal genieten dus! Vaste planten zijn plantjes die ieder jaar opnieuw terugkomen, waardoor jij niet meer ieder jaar hoeft te planten! Erg fijn natuurlijk.

Onze éénjarige planten top 3 

Er zijn enorm veel soorten perkplanten te vinden. Er zit altijd wel iets voor je tussen. Om je op weg te helpen, hebben we een top 3 samengesteld van bekende en populaire perkplanten. 

 1. Fuchsia 
  Uiteraard trappen we onze lijst af met de Fuchsia (Fuchsia magellanica). De felgekleurde bloemen onderscheiden zichzelf met hun unieke uiterlijk! Je kunt deze eenjarige plant zowel in de volle grond als in potten planten, maar de beste standplaats voor een Fuchsia is op een voedselrijke kleigrond in de halfschaduw. Hierdoor krijgt de Fuchsia alleen te maken met indirect zonlicht. Bij de juiste verzorging bloeit de fuchsia van juni tot oktober. Onthoud dat je je planten wel altijd voldoende water blijft geven en dan kun je dit het beste in de ochtend doen. Verder kun je aanhouden dat je de plant beter in meerdere keren kleine hoeveelheden water kunt geven dan in één keer een hele sloot. 
   
 2. Hanggeranium
  Op de tweede plek van onze top 3 perkplanten staat de populaire hanggeranium (Pelargonium/Pelargonium peltatum). Dit is een absolute aanrader als je gek bent op een lente tuin. Deze tuinplant bloeit al vanaf ongeveer maart en is daarmee een van de eerste planten die je tuin écht doet opfleuren. Ze zijn een van de eerste die in de bloei staan, maar zeker niet de laatste die het voor gezien houden. Deze eenjarige plant bloeit namelijk tot de vorst in het najaar haar intrede doet. De (hang)geranium kan, net als de mooie fuchsia, zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Dit kun je dan het beste doen in de zon of in de halfschaduw.
   
 3. De Leeuwenbek
  De Leeuwenbek is een prachtige perkplant die een grote favoriet van velen van ons is. De leeuwenbek (Antirrhinum) heeft de gave om iedere border op te fleuren & je kunt werkelijk niet om de bijzondere bloemenpracht heen. De standplaats van deze perkplant is in de volle zon en in een kalkrijke bodem. Verder is het belangrijk dat deze tuinplant nooit zonder water komt te zitten. Wil je insecten naar je tuin lokken? Dan is de Leeuwenbek een leuke aanwinst. Vooral bijen en hommels zijn veelal in de buurt van de leeuwenbek te vinden.