Schermvormig

Dankzij hun opvallende verschijning zijn hortensia’s heel populair, maar schermvormige hortensia’s zijn nét even anders en toch even sierlijk. Deze kenmerken zich door een andere bloemvorm. Schermhortensia’s hebben vaak platte bloemen met een mooie en sierlijke bloemenrand aan de buitenkant. Deze prachtige en eigen bloeiwijze maakt deze soort uniek en heel sierlijk voor in de tuin. Je vindt de schermvormige hortensia bijSTOX.nl in de webshop, vers van de kweker!

Toon filter Verberg filter

Filter

Wat is een schermbloemige hortensia?

Eigenlijk is de schermvormige hortensia een ondergeschoven soort. De bolvormige hortensia krijgt vaak meer aandacht en wint het aan populairteit, maar dat is niet perse terecht als je het ons vraagt. De schermvormige hortensia heeft namelijk een bijzondere verschijningsvorm die ook erg opvalt in de tuin. Aangezien de bloemvorm wat subtieler is, combineert dit juist uitstekend met andere heesters en vaste planten, omdat meer vormen en kleuren hier goed op aansluiten. De naam ‘schermvormig’ wijst op de schermbloemen die als een krans rondom de echte bloem groeien. Na de bloei vallen deze bloemknopjes af, maar blijft het scherm staan. Dat maakt dat de schermvormige hortensia in de winter nog een hoge sierwaarde heeft in de tuin. De schermhortensia is er met rode, roze, witte en blauwe bloemen, of zelfs in tweekleurige varianten. 

Verzorging van de schermhortensia

De beste standplaats voor de schermhortensia is een plek in de schaduw of halfschaduw. Een rijke en vochthoudende bodem is daarnaast de beste plek om optimaal te groeien. Als de plant veel zon krijgt, is een vochtige grond extra belangrijk om brandschade aan de bloemen te voorkomen. Een lichte snoei draagt bij aan een gezonde groei, waarbij de plant zo’n meter tot anderhalve meter hoog kan worden. Als je kiest voor een blauwe schermhortensia, dan raden wij aan om tuinturf te gebruiken bij het planten. Dit maakt de bodem iets zuurder waardoor de bloem zo blauw mogelijk blijft. 

Schermbloemige hortensia bestellen bijSTOX.nl

Hoe snoei je de schermhortensia?

Door de plant af en toe licht te snoeien groeit deze mooi en gezond verder. Laat bij het snoeien altijd een deel van de takken staan, want de hortensia gaat bloeien op het hout dat in het voorgaande jaar gevormd is. Oude takken kun je verwijderen door deze tot op 10 centimeter boven de grond af te knippen. Je herkent de oude takken aan de lichtere kleur hout. Verwijder echter nooit meer dan ⅓ van alle takken, om de vorm en groei te behouden. Bloemen die al uitgebloeid zijn kun je in het voorjaar wegknippen tot het punt waar je een goede knop ziet. Op deze manier houd je de plant in vorm en kan deze juist goed verder groeien en bloeien.

Welke hydrangea zijn schermbloemig?

Schermbloemige hortensia’s herken je aan de naam ‘macrophylla’. Zo zijn onder andere de volgende soorten schermbloemig:

  • Hydrangea macrophylla 'Messalina'
  • Hydrangea macrophylla ‘rotkehlchen’

Schermvormige hortensia online bestellen

Bestel de schermbloemige hortensia gemakkelijk en snel online bijSTOX.nl, dan leveren wij deze binnen 5 dagen vers van de kweker! Je vindt bij ons naast deze variant ook diverse andere soorten hortensia zoals de pluimhortensia en de bolhortensia.