Lavendel

Wanneer je aan lavendel denkt, komen waarschijnlijk al gauw de Franse velden met hun heerlijke geur bij je naar boven. Haal een beetje Frankrijk naar jouw Hollandse tuintje met deze groenblijvende vaste plant. Er zijn heel wat varianten in omloop en lavendel komt daarnaast in vele vormen voor. Zo is ‘ie verkrijgbaar als potplant, haagje en kan hij een prachtige toevoeging aan een border zijn. Lavendel kan echter ook grotere vakken vullen. Je kunt de lavendel nu ook online bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Toon filter Verberg filter

Filter

Producthoogte

 - 
Wis selectie
€   - 
Wis selectie
1 - 2 van 2 producten

Richt jouw tuin groen (en paars!) in met lavendel

De lavendel, die als Latijnse naam Lavendula angustifolia heeft, is een wintergroene plant die in de zomer wordt gesierd door de prachtige paarse bloemen op lange stelen. Er zijn echter lavendelsoorten met witte of roze bloemen. De meest bekende soorten zijn de Lavendula angustifolia ‘Munstead’ en de Lavendula angustifolia ‘Hidcote’. Het verschil zit ‘m in de kleurtint en de standplaats. ‘Munstead’ bloeit purperblauw, heeft wat grijzere bladeren en gedijt goed op een waterdoorlatende bodem. De ‘Hidcote’ heeft een meer paars-blauwe teint en kan tegen een iets vochtigere standplaats. Vaak is de laatste variant ook net iets kleiner, denk aan 40 centimeter tegenover 50 centimeter.

Meer over lavendelKenmerken van lavendel

De smalbladige lavendel is een laag, sterk vertakt struikje dat in juli en augustus rijk bloeit. Het is zo’n plant die direct een emotie oproept. Het mediterrane gevoel dat menig tuineigenaar van de lavendel krijgt, draagt bij aan zijn populariteit. Op vakantie in eigen tuin: dát heeft de lavendel tot gevolg. De geur heeft immers ook een ontspannende werking. Lavendel trekt daarnaast veel bijen en vlinders aan. De groenblijvende plant zorgt dus het gehele jaar voor een levendig beeld.

Tip: lavendel is niet alleen leuk om naar te kijken, maar je kunt er meer mee. Zo kun je bladeren en bloemaren drogen in geurzakjes of kruidenthee verwerken.

Lavendel kopen | bijSTOX

Lavendel planten

Lavendel houdt wel van een zonnetje. Geef de plant dan ook een zonovergoten plek. Een beetje schaduw kan de Lavendula wel hebben, maar liever niet. Hij staat graag in een kalk- en voedselrijke bodem, het liefst waterdoorlatend.

Vakantiesfeer in eigen tuinLavendel snoeien

Het is belangrijk om lavendel regelmatig te snoeien om verhouting en verwildering tegen te gaan. Doe dit sowieso na de laatste vorst. Breng de lavendel dan terug tot ongeveer een derde, maar blijf boven de nieuwe scheuten. Na de bloei volgt de tweede snoeit. De uitgebloeide bloemen kunnen dan weg worden gehaald met een snoeischaar, vlak boven het kale hout. Snoei nooit tot óp het hout, want de plant kan vervolgens niet meer uitlopen.

Lavendel en andere bodembedekkers kopen bijSTOX

Een lust voor de zintuigen: dát is de lavendel! Het is een dankbare en makkelijke bodembedekker waar je veel plezier van gaat hebben. Lees meer over het aanplanten van bodembedekkers. bijSTOX vind je een groot assortiment bodembedekkers. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Naast lavendel ben je ook voor andere bodembedekkerstuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.