Leliegras

Geef je tuin een groene boost met het leliegras, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam ‘Liriope muscari’. Deze lage, laatbloeiende vaste plant siert jouw buitenplek vanaf augustus met zijn paarse bloemen die aan het blauwe druifje doen denken. Het blad doet grasachtig aan, vandaar dat hij deze Nederlandse naam heeft verkregen. Je kunt het leliegras nu ook online bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Of ga direct naar: Struikkamperfoelie | Goudaardbei | Maagdenpalm | Lavendel | Kardinaalshoed | Klimop.

Toon filter Verberg filter

Filter

Richt jouw tuin groen in met leliegras

Leliegras behoudt de gehele winter zijn groene kleur en geeft in de nazomer ook nog een paarse gloed aan je tuin. Op een moment dat de meeste planten al zijn uitgebloeid, heeft het leliegras dus nog kleur aan je leven. De plant groeit daarnaast breeduit, maar woekert niet. Hij vraagt dus weinig onderhoud van zijn eigenaar, terwijl die er wel het hele jaar plezier van heeft. De plant is multi-inzetbaar. Zo kan ‘ie dus worden gebruikt als bodembedekkende vakbeplanting, zelfs onder bomen en heesters, maar ook als randbeplanting van de border zie je leliegras vaak.

Kenmerken van leliegras

Het leliegras is een makkelijke plant die zijn oorsprong vindt in Japan, Korea en China. Je zien de plant dan ook geregeld in Japanse tuinen of zentuinen. Ook in een rotstuin of als kuipplant komt dit familielid van de lelie goed tot zijn recht. Eén van de bekendere leliegrassoorten is de Liriope muscari ‘Moneymaker’. Deze variant groeit snel en heeft net wat grotere bloemen dan andere soorten. Na de bloei krijgt leliegras zwarte bessen die je tot aan de winter blijft zien.

Meer over rotsplanten
 

Leliegras planten

Leliegras doet niet zo moeilijk over zijn standplaats, maar als de plant het voor het zeggen had, zou hij kiezen voor een schaduwrijke plek nabij bomen en heesters. Van origine is het leliegras namelijk een bosplant. Ook tegen de droogte is het leliegras goed bestand. Het liefst staat de Liriope muscari in een voedselrijke, waterdoorlatende en vochthoudende bodem. Let erop dat je genoeg ruimte overlaat tussen de plantjes overlaat wanneer je deze in de grond zet.

Leliegras kopen | bijSTOX

Leliegras snoeien

In het voorjaar, zo rond maart, kun je de lelijk geworden blaadjes van de Liriope muscari wegknippen. Vergeet ook de uitgebloeide stengels niet weg te halen. De plant zal vervolgens weer uitlopen. Na een paar jaar kan je gaan merken dat de bloei wat minder wordt. Je kunt de plant stimuleren door deze in maart in twee of drie stukken te verdelen. Herplant vervolgens de plantdelen. Na wat hersteltijd, zal je merken dat de planten weer enorm tot leven komen.

Leliegras en andere bodembedekkers kopen bijSTOX

Wil je kleur én geur in de tuin? Dan is het tijd om het kruiptijm te kopen. Je hebt er haast geen omkijken naar en maakt binnen no-time van je tuin een groene, maar ook paars-roze oase. Lees meer over het aanplanten van bodembedekkers. bijSTOX vind je een groot assortiment bodembedekkers. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast leliegras ben je ook voor andere bodembedekkerstuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.