Kamerplant & Zorg

Kamerplant en zorg

Tuincentrum bijSTOX heeft een breed assortiment aan kamerplanten, zoals de Bromelia, Orchidee, Monstera en Hortensia. Met de mooiste kamerplanten in de huiskamer fleurt deze helemaal op. Kamerplanten voegen niet alleen iets toe aan het interieur van jouw huis, ook zijn ze goed voor het binnenklimaat. 

Kamerplant kopen?

Iedere kamerplant heeft opnieuw zijn eigen voorkeuren qua verzorging. De ene kamerplant vindt het te gek in de zon, en de andere plant staat liever op een plaats in huis met iets meer schaduw. Er is voor iedere plek thuis bij jou wel een geschikte plant te vinden! Zo kies je misschien liever voor bloeiende kamerplanten in je woonkamer, en voor luchtzuiverende kamerplanten in de werkkamer. TIP: geen enkele kamerplant is bestemd tegen tocht en grote temperatuurschommelingen.

In ons assortiment hebben wij de volgende soorten kamerplanten:

Verzorging kamerplanten

De meeste kamerplanten hebben wel wat verzorging nodig. De verzorging van kamerplanten bestaat vooral uit het plaatsen van de kamerplant op de juiste plek, water geven en goede plantenvoeding in de potgrond doen.

Kamerplant - de plek in huis

Kamerplanten kunnen niet tegen een plek in huis in de volle zon, ze staan liever een eindje van uw raam vandaan. Van de kamerplanten soorten kunnen alleen de cactus of een vetplant in de volle zon staan, maar ook hier geldt: niet te dicht tegen het glas aan. Ook handig om te weten is dat kamerplanten met een groen blad minder licht nodig hebben dan kamerplanten met gekleurde bladeren. 

Water geven en plantenvoeding - kamerplant

Kamerplanten hebben de juiste hoeveelheid water nodig. Als de wortelkluit continu nat is, is de kans op rotting groot. Als de potgrond droog aanvoelt is het echter van belang dat de kamerplant een scheut water krijgt. In de winter hebben kamerplanten niet al te veel water nodig, terwijl zij in de zomer wel veel water nodig hebben. Sommige kamerplanten zijn een tropische omgeving gewend en houden ervan als de bladeren worden besproeid. In de meeste potgrond zit plantenvoeding. Deze plantenvoeding raakt na een bepaalde tijd op en er zal dan dus voeding moeten worden toegevoegd aan de potgrond. Er zijn verschillende soorten plantenvoeding voor verschillende soorten kamerplanten. Zo bestaat er plantenvoeding voor groene kamerplanten of juist voor bloeiende kamerplanten. 

Verpotten van kamerplanten

Een jonge kamerplant moet de mogelijkheid krijgen om te groeien. Als de kamerplant snel groeit is het de bedoeling dat deze om het jaar verpot worden. Bij langzaam groeiende planten is om de twee jaar verpotten prima. In het voorjaar is de beste tijd om jouw kamerplant te verpotten. 

Juiste temperatuur - kamerplant

Het is belangrijk dat de temperatuur in uw huis niet te veel veranderd, een constante temperatuur is het beste. Het ligt voor de hand dat het 's nachts kouder in uw huis is, dit is geen probleem. In de natuur is het 's nachts ook kouder! De beste temperatuur voor de meeste kamerplanten ligt tussen de 15 en 25 graden. 

Luchtvochtigheid - kamerplant

In de winter is de luchtvochtigheid in uw huiskamer erg laag, dit komt doordat de verwarming aanstaat. Je kunt voorkomen dat de bladeren van uw kamerplant verdrogen door het plaatsen van een luchtbevochtiger. Ook kun je eventueel schaaltjes water op de verwarming plaatsen. Als je de kamerplanten die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben regelmatig besproeid met water voorkom je ook uitdroging!

Vragen over kamerplanten

Mocht je vragen hebben over de verzorging van kamerplanten of over welke kamerplant het beste bij jou past, dan kun je gerust contact met ons opnemen of langskomen in ons tuincentrum in Roermond, Venlo of Heerlen.