Rozen

Een tuin vol rozen, een rozenstruik in de voortuin, of een klimroos langs de muur; het geeft een prachtig en romantisch beeld in de tuin en brengt een bloemenweelde in lichte kleuren. Hoe sprookjesachtig het ook klinkt, het is ook nog eens erg gemakkelijk! Je bestelt jouw rozen namelijk gemakkelijk en snel op bijSTOX.nl. Dan worden deze binnen 5 werkdagen bezorgd, vers van de kweker. Bekijk hieronder ons online aanbod aan rozen in de webshop!

Toon filter Verberg filter

Filter

Tips om de rozenstruik te snoeien

Om te garanderen dat jouw rozenstruik nog een seizoen mee gaat, snoei je deze het beste in de maand maart. Na een zachte winter kun je de roos in de eerste helft van de maand snoeien. Blijft het wat langer koud? Snoei dan pas aan het einde van de maand maart. Daarvoor is de roos namelijk nog in rust. In de rustperiode heeft de roos het zwaarder om de snoeiwond dicht te laten groeien. Wanneer er dan vocht of vorst bij komt kan een deel van de plant afsterven en dit wil je natuurlijk niet. 

Afhankelijk van het soort rozenstruik gebruik je een verschillende snoeimethode. Aan de hand van deze vijf snoeitips kun je aan de gang:

  1. Bepaal eerst welke soort roos in jouw tuin groeit. Een klimroos snoei je namelijk anders dan bijvoorbeeld een stamroos;
  2. Knip eerst alle dode bloemen en dunne takjes weg. Zo zorg je dat de roos alle nieuwe energie verdeeltover takken welke daadwerkelijk kunnen bloeien;
  3. Als je ziet dat een paar takken elkaar kruisen, knip deze dan weg en laat er één over. De takken kunnen elkaar namelijk beschadigen en de bloei remmen;
  4. Op de overgebleven takken van de struik zoek je naar het ‘oog’. De ogen zijn te herkennen als kleine rode puntjes op de stengel. Dit is het punt waar de scheuten - en uiteindelijk de bloemen - uit groeien. Snoei de struik telkens 1 cm boven het oog;
  5. Vergeet de rozenstruik na het snoeien niet te bemesten met organische rozenmest.

Een goede snoeimethode begint bij goed materiaal. Het snoeien van een rozenstruik is een flinke klus. Om dit zo gemakkelijk mogelijk te maken gebruik je het beste een speciale snoeischaar voor rozen. Kijk op bijSTOX.nl voor het beste snoei gereedschap. Onthoud: snoeien doet bloeien!

Rozen | BijSTOX

Een klimroos snoeien

Bij het snoeien van de klimroos ga je eerst na of het om een eenmaal bloeiende of doorbloeiende roos gaat. De doorbloeiende roos snoei je in maart, de eenmaal bloeiende roos mag juist niet in het voorjaar gesnoeid worden. Heb je de klimroos pas geplant? Dan hoef je deze de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien, gewoon lekker laten groeien! 

Ieder jaar in maart snoei je alle zijtakjes weg tot één of twee centimeter van de hoofdtak. Zie je een grijze of verouderde zijtak? Dan kun je de hoofdtak waaraan deze groeit helemaal onderaan afknippen. Wil je dat de klimroos extra groot en breed groeit? Dan snoei je grondig in maart, en loop je de struik nogmaals na in juli. Het fijne aan een rozenstruik is dat de groeiende takken altijd wel hun weg vinden. Je hoeft dus niet super zorgvuldig te snoeien, maar alle beetjes helpen om deze sneller uit te laten groeien tot een bloeiende struik. 

Een stamroos snoeien

Bij de stamroos is het belangrijk een iets langere stam te laten staan. Zo snoei je een stamroos tot ongeveer tien centimeter van de grond weg. Let wel op dat er voldoende lucht en licht bij de stam kan. Dus ook bij de stamroos snoei je takken die elkaar kruisen weg. 

De stamroos kan gesnoeid worden in maart, maar enkel als het overdag niet meer vriest. Wanneer er vocht of vorst in de snoeiwond van de stamroos komt kan deze volledig afsterven. Ook hier kun je de struik in de zomer nog eens nagelopen. Snoei alle uitgebloeide bloemen weg, zo kan de stamroos zijn energie verdelen over de nieuwe scheuten en weer vol doorbloeien. 

Het bemesten van een rozenstruik

Wanneer je de rozenstruik zorgvuldig snoeit is het belangrijk om deze te bemesten. Zo bevorder je niet alleen de bloei, maar geef je de struik ook een zetje om nóg meer bloemen te maken. Rozen bemesten doe je twee keer per jaar. De eerste bemesting gebeurt direct na de snoei in maart, de tweede bemesting volgt in juni. 

Groeit er in jouw een struikroos of klimroos? Bemest deze dan nog een extra keer in september. Deze rozen vormen in het najaar al rozen en kunnen een extra energieboost goed gebruiken. 

Bemest rozen altijd met speciale rozenmest of organische mest in het voorjaar en met een mulchlaag in het najaar. 

Rozenbottels in de tuin

Een rozenbottel kan zomaar in jouw tuin tevoorschijn komen. Veel rozen soorten kunnen na de bloei namelijk vruchten geven. De klimroos is hier een goed voorbeeld van. Vanaf eind mei geeft deze roos bloemen. En in de nazomer verschijnen de glanzende rozenbottels. 

De kleur van de rozenbottel kan variëren van rood, geel of zelfs paars! De rozenbottel is niet alleen een mooi gezicht in de tuin, het is ook een goede vogellokker. Vogels smullen van deze vitamine bommetjes en maken van jouw tuin een heuse vogeltuin. Ook is de rozenbottel geschikt voor consumptie door mensen. Zo kun je deze bijvoorbeeld gebruiken voor thee of er jam of siroop van maken. De rozenbottel is boordevol aan vitaminen en kan weerstand verhogend werken.