Grondproducten

Voor het optimaal genieten van je tuin en alle planten die je zo zorgvuldig hebt uitgekozen is het belangrijk de juiste verzorging toe te passen. Een heel belangrijk onderdeel van verzorging zijn de grondproducten die je gebruikt. Ogen je planten wat dof of slap? Of heb je net een nieuwe tuin aangelegd? Dan heb je ongetwijfeld goede grond nodig! Wat voor soort product heb je dan precies nodig en welke voedingsstoffen zijn goed voor jouw tuin? Online op bijSTOX.nl vind je alles wat je nodig hebt :van hydrokorrels en tuinaarde tot compost en potgrond. 

Toon filter Verberg filter

Filter

€   - 
Wis selectie
1 - 12 van 21 producten

Welke grondproducten dienen welk doel?

Het is af en toe best moeilijk om onderscheid te maken tussen alle grondproducten. Tuinaarde, potgrond, bemeste tuingrond. Wat is nou goed en waar heeft jouw tuin baat bij? Hieronder hebben wij van bijSTOX dé must-have grondproducten op een rij gezet en vertellen we je precies welk product welk doel dient. En natuurlijk vind je al deze producten gewoon online bijSTOX.nl

 

Zo gebruik je potgrond

Potgrond is voeding voor planten. Verse potgrond bevat voldoende voeding voor een paar maanden en geeft bovendien lucht en zuurstof aan de wortels van een plant waardoor deze beter kan groeien. Je gebruikt potgrond vooral voor planten die in bakken of potten staan. 

Zet een nieuw gekochte plant eerst met pot en al in een emmer water. Zo laat je de kluit zich volzuigen met water en is de eerste dorst van de plant gelest. Daarna zet je de plant in de juiste pot. Kies het liefst een pot met gaten aan de onderkant om overtollig water weg te laten vloeien. Vul de onderkant van de pot eerst met potgrond en zet daar de plant op. Vul de pot af met wat extra potgrond en klaar! 

Kies je een hoogwaardige potgrond, dan kun je soms witte korrels tussen de grond vinden. Dit is geen schimmel of ongedierte. Deze witte korrels zijn met opzet toegevoegd aan de potgrond. We noemen deze korrels ook wel Perliet. En deze toevoeging zorgt ervoor dat de potgrond nog meer zuurstof en lucht aan de wortels van de plant geeft. Ook zorgt perliet ervoor dat de vochtafdrijving in de pot beter is. Kies daarom liever voor een potgrond met perliet voor planten die buiten staan. Je kunt perliet ook apart aanschaffen en zelf door de potgrond mengen. 

Een ander alternatief om de vochtafdrijving in de pot te bevorderen is het toevoegen van hydrokorrels. Deze bruine korrels nemen het overtollige water op en laten het geleidelijk weer los, precies zoals planten het het fijnst vinden. Voeg de hydrokorrels toe aan de bodem van de pot of meng ze met de hand door de potgrond heen.

Let er wel op dat potgrond geen oneindige hoeveelheid voedingsstoffen heeft. Mest daarom de planten in de eerste maanden geregeld bij. Zo help je de plant sterk genoeg te worden om later zelf te overleven. 

 

Wanneer gebruik je tuinaarde?

Tuinaarde of tuingrond gebruik je voor alle planten die juist niet in potten of bakken staan. De tuinaarde heeft een relatief hoge zuurgraad. In een pot of bak wordt dit al snel té geconcentreerd en schadelijk voor de planten, terwijl het mengen van tuinaarde met de al aanwezige grond in de tuin juist zorgt voor een hele vruchtbare bodem. Tuinaarde is meestal een combinatie van tuinturf en compost en gebruik je voor het bemesten en verbeteren van de bodem waarop je planten staan. 

Gebruik tuinaarde niet als hoofdbestanddeel voor het voeden van je planten. Tuinaarde bevat namelijk te weinig poriën om de wortels van je planten genoeg zuurstof te geven. Tuinaarde is goed te gebruiken om de tuin of borders op te hogen. Wil je dit wel gebruiken als voedingsmiddel, meng het dan met bemeste tuinaarde. Door het mengen van tuinaarde en bemeste tuinaarde maak je als het ware een vitaminecocktail voor je planten. Samen bevatten deze twee alle ingrediënten voor een vruchtbare en voedzame bodem voor jouw tuin. 

Grondproducten | bijSTOX

Het mengen van tuingrond, tuinaarde en compost

Om er zeker van te zijn dat de bodem in jouw tuin jaarrond genoeg zuurstof, voedsel en lucht geeft aan je planten kun je kiezen voor een mengsel van tuingrond, tuinaarde en compost. Maar wat is compost nou eigenlijk? 

Compost is eigenlijk een mengsel van vergane plantenresten. Compost ontstaat uit het natuurlijke proces van levende organismen op de bodem die plantenresten opeten en vervolgens achter laten als bruine natte laag. Deze bruine brij bevat enorm veel voedingsstoffen, verbetert de structuur van de bodem en beschermt de wortels van je planten tegen vorst. Om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt van het vele planten, harken en maaien wordt compost aangeraden. 

Het mengen van deze grondproducten is heel eenvoudig. Maak met een hark de tuinaarde los. Strooi hier vervolgens een dunne laag tuinaarde gemengd met compost overheen. Herhaal dit proces één keer per jaar in de herfst of in de vroege winter. Online op bijSTOX.nl vind je tuingrond en compost. Ook vind je big bags waar de grondproducten al in vermengd zijn.

 

Bestel makkelijk bijSTOX.nl

Online bijSTOX.nl vind je makkelijk en snel alles wat je nodig hebt voor een vruchtbare en voedzame bodem. Alle grondproducten zijn los te verkrijgen. Geen zin om zelf te mengen? Geen zorgen! Op bijSTOX.nl vind je ook kant-en-klare meng zakken. Tuinieren was nog nooit zo eenvoudig!