Klimop

Wie kent ‘m niet, de klimop? Deze snelgroeiende, winterharde én wintergroene klimmer staat ook wel bekend als English ivy of Hedera. Het is misschien wel de meest bekende en populaire klimmer van Nederland, met name omdat Hedera een heel makkelijke plant is. Hij vraagt weinig van je, maar geeft door zijn bijzonder groene uitstraling behoorlijk wat terug. Wat ook makkelijk is, is dat je de klimop nu ook online kunt bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl.

Of ga direct naar: Laurieren | Japanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | Liguster | Meidoorn | ConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter

Filter

Producthoogte

 - 
Wis selectie

Eindhoogte

 - 
Wis selectie
€   - 
Wis selectie
1 - 4 van 4 producten

Richt jouw tuin groen in met klimop

Met een haag geef je je tuin een levendige en natuurlijke look én zorg je meteen voor beschutting. Een haagplant als de klimop beschermt je niet alleen tegen wind of pottenkijkende buren, maar ook vogels en insecten worden blij van zo'n beschut plekje. Met de Hedera haal je een snelgroeiende klimmer in huis die behoorlijk snel effect geeft. De twee meest populaire soorten zijn de Hedera helix en de Hedera hibernica. Het verschil zit ‘m in de afkomst: de Hedera helix groeit in west- en midden-Europa in het wild, terwijl de Hedera hibernica bekend staat als Atlantische klimop en veelal groeit langs de Atlantische kusten van onder andere Schotland en Ierland. Andere bekende soorten zijn de woerner, white ripple en yellow ripple. Bij die twee laatste soorten spreken de kenmerkende eigenschappen voor zich: een witte of gele rimpeling siert het blad.

Kenmerken van Hedera

Klimop is er in vele soorten en maten. Zo is ‘ie dus geschikt als haagplant, maar ook als kamerplant of bodembedekker. Eén ding vindt ‘ie het belangrijkst: zoals zijn naam al doet vermoeden, klimt de plant graag omhoog. Dit maakt ‘m ideaal voor wat kleinere tuinen. Bevestig de Hedera aan een rek of maak een heuse klimop schutting. Hij loopt immers erg snel uit. Kijk wel uit wanneer je de klimop tegen het huis aan wilt laten krijgen. Het is een prachtig gezicht, maar de stenen of voegen van een wat ouder huis vinden het iets minder prettig. Zijn de stenen wel goed gevoegd en durf je het aan? Dan kan een klimopmuur zelfs een goede isolator zijn. Wat de plant ook zo populair maakt is de najaarsbloei. Omdat klimop pas tussen september en december bloeit, is er voor nog actieve insecten op dat moment volop nectar.

Klimop of Hedera kopen | bijSTOX

Klimop planten

Je kunt jouw klimop eigenlijk het gehele jaar planten. Het voorjaar is echter de meest ideale periode om een nieuwe Hedera haag aan te planten. In het begin heeft de haag nog veel water nodig en omdat ons voorjaar relatief nat is, kan de plant meteen beginnen met groeien. In de zomer groeit de Hedera vaak het snelst omdat zowel de nacht- en dagtemperatuur op zijn hoogst zijn. Geef ‘m wel genoeg water. Zelfs in de laatste en eerste weken van het jaar kan een Hedera prima worden geplant. Periodes van vorst moeten logischerwijs worden gemeden. De Hedera kan qua standplaats heel wat aan. Zon of schaduw, het maakt de klimop niet uit.

Tip! Let bij aankoop op de producthoogte. Dit is de hoogte van de plant zoals ze nu verkocht wordt. De eindhoogte is de hoogte die aangeeft hoe hoog de haag uiteindelijk wordt - mits je de heg niet snoeit.

Hedera snoeien

Een klimop snoeien is in principe een makkelijk karweitje. In het voorjaar kan de haag flink worden teruggesnoeid. Misschien lijkt de klimop na de snoei een beetje kaal, maar omdat het groeiseizoen snel intreedt, zal ‘ie rap weer groen, vol en dicht zijn. Je kunt met name jonge planten in principe meerdere keren per jaar snoeien wanneer je dit nodig acht, maar doe dit bij voorkeur niet op wat koudere dagen.

Najaarssnoei tips



Klimop kopen

Zie jij een klimophaag ook wel voor je? Je koopt de Hedera bijSTOX! Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod.