Meidoorn

Op zoek naar een stoere en wat wildere haag? Dan is de meidoorn echt iets voor jou! De meidoorn (Crataegus monogyna) is een robuuste en sterke haagplant die niet alleen een mooie, maar ook een praktische toevoeging aan jouw tuin is. Door het stekelige karakter van de meidoorn krijgen inbrekers namelijk geen kans. Vogels worden echter wel blij van deze gemakkelijke haagplant. Je kunt nu ook online de meidoorn als haag bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Of ga direct naar: Laurieren | KlimopJapanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | LigusterConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter

Filter

€   - 
Wis selectie
1 - 1 van 1 producten

Richt jouw tuin groen in met de meidoorn

Een groene, maar ook veilige tuin: wie wil dat nu niet? Weg met al die stenen of dat krakemikkige hekje! Een haagplant als de meidoorn is een bijdrage aan een groenere toekomst. Gebruik de haagplant als natuurlijke erfafscheiding voor een levendige en natuurlijke look. De dichtbegroeide plant houdt met zijn doorns (de naam ‘meidoorn’ zegt het al) pottenkijkers en inbrekers buiten de deur, maar geeft insecten en vogels de kans om lekker beschut de koudere maanden van het jaar door te komen. De heg beschermt ze tegen de elementen en roofdieren. In mei (wederom, de naam zegt het al) vormt de meidoorn witte bloemen die ook zeer aantrekkelijk zijn voor vogels, maar alleen als de haag op dat moment nog niet gesnoeid is. De bloempjes geven een lichte geur af. Na de bloei volgen de bessen die vanaf de herfst tot de winter te zien zullen zijn. De meidoorn is sterk, groeit gemakkelijk en vraag weinig van zijn eigenaar.

Vogelvriendelijk tuinierenKenmerken van de meidoorn

De meidoorn is een plant uit de rozenfamilie, die op veel plekken Europa voorkomt. De witte bloemen, de bessen en de diepgroene bladeren maken de meidoorn tot een opvallende verschijning. De bessen, maar ook de bloemen van de plant worden veel gebruikt als medicinale of culinaire toevoeging. Ze kunnen namelijk klachten aan hart- en bloedvaten verhelpen. Er zijn éénstijlige en tweestijlige varianten van de meidoorn. Eén- of tweestijlig duidt de hoeveelheid stijlen in de stamper van de bloem aan. bijSTOX vind je de éénstijlige meidoorn in het online assortiment. Er zijn naast de bloemen zelf ook een aantal andere verschillen tussen deze twee soorten:

  • Eénstijlige meidoorn: deze variant heeft veel doorns, driehoekige of waaiervormige bladeren en zie je vooral in landelijke omgevingen.
  • Tweestijlige meidoorn: deze meidoorn is wat zeldzamer, heeft veel minder doorns en heeft een gevarieerde bloei. Ook zijn de bladeren meer ruitvormig.

De meidoorn is winterhard, maar niet wintergroen. Dat wil zeggen dat bij een strenge winter de bladeren uit zullen vallen. Die strenge winters zijn in Nederland gelukkig zeldzaam geworden. In de lente zal de plant in ieder geval opnieuw uitlopen.

Meidoorn kopen | bijSTOX

Meidoorn planten

Een meidoorn is behoorlijk sterk en dus doet deze haagplant niet al te moeilijk over zijn standplaats of grondsoort. Hij is op veel plekken toepasbaar, maar vindt een zon of (half-)schaduwrijk plekje het meest ideaal. Als de plant nog een voorkeur zou mogen uitspreken, zou hij het liefst in kalkhoudende klei- of leemgrond staan. De grond mag matig droog tot vochthoudend zijn, zolang deze voedselrijk en waterdoorlatend is.

Tip! Let bij aankoop op de producthoogte. Dit is de hoogte van de plant zoals ze nu verkocht wordt. De eindhoogte is de hoogte die aangeeft hoe hoog de haag uiteindelijk wordt - mits je de heg niet snoeit.

Meidoorn snoeien

Als je de meidoorn in een mooie, relatief strakke vorm wilt houden, wordt aangeraden deze regelmatig te snoeien. Vanwege de grillige vorm is het echter niet een haagplant voor een op en top strakke en klassieke tuin. Je ziet ‘m daarom vaker in weelderige, natuurlijke en landelijke tuinen. De meidoorn wordt door een regelmatige snoei ook zichtdicht vanwege de vertakkingen. Om echt dicht te groeien heeft de meidoorn echter wel de ruimte nodig. De beste snoeiperiode is aan het begin van de zomer, zo rond juni. Voor een min of meer strakke winterhaag, kun je dit in september nog eens herhalen. Er zullen dan echter geen bloemen groeien in het komende voorjaar. 

Zo snoei je de tuin het bestMeidoorn kopen

Wil je jouw tuin ook vergroenen met een haag van meidoornen? Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast de meidoorn ben je ook voor andere haagplantentuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.