Hoe onderhoud ik mijn beukenhaag?

Staat er in jouw tuin een mooie beukenhaag te shinen? Prachtig! Een beukenhaag is immers een bijzonder mooie toevoeging aan elke tuin. Toch is het niet de meest gemakkelijke tuintopper en kunnen er heel wat vragen opborrelen wanneer je met het onderhoud van de beukenhaag aan de slag wilt. In dit blog willen we daarom een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoorden. Zo weet je straks alles over het aanplanten en snoeien, én wanneer je dat precies moet doen. Lees snel verder!

Wanneer beukenhaag planten?

bijSTOX hebben wij verschillende soorten beuken in pot, maar ook met kale wortel in ons assortiment. Wat zijn de twee meest bekende beuken, wat zijn precies de verschillen tussen deze haagplanten en wanneer plant je de verschillende beukenhagen?

De groene beuk planten

De groene beuk (Fagus Sylvatica) is lekker voluptueus en een enorm snelle groeier. Hij groeit per jaar ongeveer 50 centimeter in de hoogte. Hierdoor is de winterharde haag perfect om in te zetten als natuurlijke tuinafscheiding. Vanaf het vroege voorjaar tot aan het einde van de zomer krijgen zijn glanzende en haast gekartelde bladeren een donkergroene tint. In de winter verandert dit groen in bruin. Deze Fagus is bladhoudend en dus zal de haag nooit geheel kaal worden.

De rode beuk planten

De rode beuk (Fagus Sylvatica Atropurpurea) verschilt van zijn groene broer vanwege zijn rode bladkleur. Dit maakt deze haagplant tot een bijzonder kleurrijke toevoeging aan elke tuin. Daarnaast is het een iets minder snelle groeier. Verder is de rode beuk eigenlijk min of meer hetzelfde als de groene beuk.

LET OP! Het klinkt misschien verwarrend, maar een beukenhaag mag niet worden verward met de haagbeuk. De haagbeuk is namelijk helemaal geen beuk, maar een lid van de berkenfamilie.

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag? | bijSTOX, hét tuincentrum voor heel Nederland

Wanneer de rode of groene beuk planten?

Een potgekweekte beuk kan je het gehele jaar in de tuin zetten, behalve als het volop vriest of enorm regenachtig is. Van oktober tot aan het begin van de lente kunnen beukenhaagjes met kluit of kale wortel de grond in  Een rode of groene beukenhaag staat het liefst in waterdoorlatende zandgrond.

TIP! Plant voor een enkele rij ongeveer 4 of 5 beukenplanten per strekkende meter aan. Voor een dubbele rij is 7 of 8 planten meer dan genoeg.

Beukenhaag online kopen



Wanneer beukenhaag snoeien?

Om je haag in optimale conditie én in toom te houden is het nodig om de beukenhaag af en toe te snoeien. Voor beide haagsoorten geldt dat één á twee snoeibeurten per jaar in principe voldoende is. Pak aan het begin van de herfst en/of in het voorjaar je snoeigereedschap er eens bij. Is je schaar of knipper nog in goede staat en lekker scherp? Dan kan je aan de gang. Met de snoei worden bij de beukenhaag nieuwe vertakkingen gestimuleerd. Hierdoor kan de haag lekker vol worden, ideaal voor een haagplant! Neem ook net geplante beuken mee met de snoei, want hoe eerder deze gaan vertakken, hoe sneller ze tot grote hoogte stijgen. Let alleen wel op met felle zon, want snoeien kan in dat geval leiden tot verbrande bladeren. Geef je Fagus ook twee keer per jaar (na de snoei) een flinke portie stevige mest.

Wanneer heg snoeien?

Naast een beukenhaag zijn er tal van prachtige haagplanten waarmee je een bijzonder mooie heg kunt creëren. Juist de combinatie met meerdere hagen kan een prachtig beeld geven! Heb je een andere haagplant gekocht die je als tuinafscheiding wilt gebruiken en ben je benieuwd hoe je die heg moet snoeien? Over het algemeen kan worden gezegd dat de meeste heggen een voorjaarssnoei, zo rond mei, op prijs stellen. Eventueel kan je eind zomer nog een extra snoei uitvoeren om de juiste vorm te behouden. Pas wel op dat je niet al te diep snoeit. Dan groeien er op een gegeven moment geen nieuwe takken meer aan en blijf je een bruine haag houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een conifeer te rigoureus snoeit. Snoei een coniferenhaag ook niet meer na september, aangezien dit de schade door vorst verhoogt. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Haagplanten online kopen
 

Wanneer snoei ik mijn beukenhaag? | bijSTOX, hét tuincentrum voor heel Limburg

Extra tip! Wanneer buxus snoeien?

De meest bekende haagplant is misschien wel de buxus. Wanneer kan je de buxus snoeien? Ook voor deze populaire haagplant geldt dat zo tegen eind mei je snoeigereedschap tevoorschijn moet halen. Je creëert dan dichtgegroeide buxus. Ook in september kan je je haagplant nog eens snoeien om ervoor te zorgen dat deze mooi in vorm blijft. Een snoeibeurt stimuleert de groei, dus hoe vaker je snoeit, hoe beter. 

Buxus online kopen



Haagplanten, zoals de beukenhaag, kopen bijSTOX

Heb je zin om de handen uit de mouwen te steken en je groene vingers aan het werk te zetten? Lees hier meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten, inclusief de beukenhaag, buxus en conifeer. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek ons online aanbod - dat we in heel Nederland bezorgen - of kom langs in Roermond, Heerlen of Maasbracht. Onze medewerkers staan voor je klaar en voorzien je graag van advies over ons assortiment.