Buxus

De buxus is een groenblijvende struik die vele tuinen siert als stijlvolle haag, maar dankzij de dichte begroeiing is deze ook in verschillende bijzondere vormen te snoeien. Dat maakt het een ideale plant, met een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Je kunt de buxus gemakkelijk en snel online bestellen bijSTOX.nl!

Toon filter Verberg filter

Filter

€   - 
Wis selectie
1 - 1 van 1 producten

Verschillende soorten buxus struiken

Er zijn verschillende soorten buxus struiken, zoals:

  • Buxus Sempervirens
  • Buxus Green Velvet
  • Buxus Sempervirens Elegans
  • Buxus Sempervirens Hollandia

En nog vele andere soorten. De verschillende soorten van de buxus hebben allen hun eigen kenmerken.

De buxus sempervirens als haagplant

De buxus sempervirens is de meest bekende buxussoort. Deze staat ook wel bekend als de randpalm. Omdat deze met ongeveer 15 centimeter per jaar groeit, wordt deze vaak als sierhaag gebruikt. Zo kun je deze bijvoorbeeld als borderrand planten. De buxus sempervirens is winterhard, wintergroen én krijgt soms zelfs kleine bloemetjes in het voorjaar. 

Hoe verzorg je de buxus?

De buxus is een wintergroene struik, die gemakkelijk te onderhouden is. Het snoeien vormt een belangrijk onderdeel van de verzorging, met name om de vorm mooi en netjes te houden en daarnaast wordt de plant hierdoor voller en sterker. De volgende aandachtspunten zijn belangrijk om lang van de buxus te kunnen genieten:

  • Snoei 2 keer in het jaar, in april en september.
  • Gebruik altijd scherp gereedschap om te snoeien
  • Bemest de buxus altijd goed na de snoei, zodat deze voldoende voedingsstoffen krijgt om verder te groeien.
  • Houd er bij een buxus op pot rekening mee dat deze flink veel water nodig heeft. De grond mag in principe niet droog aanvoelen. Een buxus die je hebt geplant in de volle grond, mag weer niet té veel water krijgen. 

buxus bestellen | bijSTOX.nl

Wanneer moet de buxus gesnoeid worden?

Het snoeien van de buxus kan rechttoe rechtaan het strak snoeien van de haag zijn, maar je kunt natuurlijk ook aan de slag gaan met bijzondere vormen. Kegels en bollen zijn voorbeelden van vormen die je kunt snoeien. Als je graag mooie strakke vormen wilt onderhouden kun je het beste kiezen voor 2 extra snoei momenten in het jaar. Voor het snoeien van strakke vormen is het nóg belangrijker dat je gebruik maakt van het juiste gereedschap, zodat je de vorm goed kunt aanhouden.

Buxusmot bestrijden en herkennen

Het feit dat de buxus zo populair is, heeft niet alleen maar voordelen. Ziektes en plagen rondom de buxus kunnen hierdoor namelijk erg snel verspreiden. Bekende voorbeelden hiervan zijn de buxusmot en de buxusschimmel. Om dit te voorkomen, kun je verschillende maatregelen treffen. Door de tuin biodivers in te richten kun je verschillende insecten aantrekken. Dit kan helpen om de buxusmot uit jouw tuin te weren. Als je een mot hebt gespot, kun je deze het best direct verwijderen met de hand. Verder kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen 

Buxus online kopen? Bestel deze online bijSTOX.nl!

Je kunt de buxus gemakkelijk en snel online bestellen, bijSTOX.nl. Je vindt in onze webshop verschillende buxusplanten die wij bij je thuis bezorgen. Bekijk ons aanbod, of vind een andere haagplant voor in de tuin!