Bottelroos

Creëer een levendige en natuurlijke afscheiding in de tuin met een bottelroos. De Japanse bottelroos of rimpelroos (Rosa rugosa) is uiteraard prachtig als struik, maar zeker ook als haagplant. Daarmee zorg je voor beschutting, privacy én een mooi uitzicht. Je kunt de bottelroos nu ook online bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Of ga direct naar: Laurieren | Glansmispel | KlimopJapanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | Liguster | Meidoorn | ConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter

Filter

€   - 
Wis selectie
1 - 1 van 1 producten

Richt jouw tuin groen in met de bottelroos

Een houten schutting is misschien praktisch, maar zeker met een blik op de toekomst is een groene toevoeging aan je tuin meer dan gewenst. Een haagplant als de bottelroos is de perfecte toevoeging aan de tuin voor iedereen die op zoek is naar een winterharde bloeier. Hij is er in meerdere soorten, zoals de alba en rubra. In het voorjaar geeft de plant roze of witte rozen en in het najaar zijn er rozenbottels aanwezig. Elk seizoen heb je dus een mooi uitzicht! Ook insecten, vlinders en vogels zijn gek op de struik. Wil je je tuin speels inrichten? Door een aantal hagen verspreid over de tuin te planten, creëer je speelse tuinkamers. Deze geven diepte aan de tuin en zorgen direct voor een groene en natuurlijke look. Ook is een haag ideaal om bijvoorbeeld een speelhoek of een paar containers mee te verbergen.

Bottelroos kopen | bijSTOX

Kenmerken van de Rosa rugosa

De bottelroos, ook wel rimpelroos genoemd, is een wilde rozensoort die van nature in Nederland voorkomt. Omdat deze inheemse planten goed tegen zeewind kunnen en hun wortels dol zijn op zand, zie je ze in het wild vaak in duinlandschappen. De rozen die in de zomer tussen de groene bladeren verschijnen, zijn samen met de rozenbottels de opvallendste kenmerken van deze haag. Die rozenbottels zijn ook nog eens geschikt om jam, thee of limonade van te maken. Wel is het een bladverliezende haag: in de herfst vallen de gerimpelde bladeren af (Rugosa betekent immers 'gerimpeld'), maar in het voorjaar zie je weer nieuwe blaadjes ontstaan. Ook heeft de plant doornen waardoor een inbreker of de hond van de buren niet zo gauw in jouw tuin zal belanden. Opgesomd zitten er dus een groot aantal voordelen aan het planten van de bottelroos:

  • Winterhard
  • Bloeiend
  • Elk seizoen wat moois te zien
  • Goed voor de biodiversiteit
  • Houdt de tuin veilig

Meer over bottelrozen en rozenbottels


 

Bottelroos planten

De bottelroos is een sterke haagplant die niet veel van zijn eigenaar vraagt. De haag is weinig gevoelig voor ziektes en kan prima tegen de kou. Je kunt deze plant het beste in de herfst planten. Doe dit buiten de vorstperiodes om. Hij kan wel tot 2 meter hoog worden, maar uiteraard kan je de plant ook als lage haagplant gebruiken. De standplaats maakt deze haagplant niet zo gek veel uit, al is een plekje in de zon wel zijn favoriet. Bij planten met een hoogte van ongeveer 50 centimeter heb je 6 stuks per strekkende meter nodig voor het mooiste resultaat.

Tip! Let bij aankoop op de producthoogte. Dit is de hoogte van de plant zoals ze nu verkocht wordt. De eindhoogte is de hoogte die aangeeft hoe hoog de haag uiteindelijk wordt - mits je de heg niet snoeit.

Bottelroos snoeien

Snoei de haag één keer per jaar aan het begin van het voorjaar. De bottelroos snoeien is geen prettig klusje vanwege de doornen. Gebruik bij voorkeur dan ook een takkenschaar zodat je niet met je hand bij de stekels in de buurt hoeft te komen. Handschoenen zijn echter altijd aan te raden. De plant is niet geschikt om heel strak te snoeien en geeft dus al gauw een wild en nonchalant effect.

Snoeien: hoe en waarom?Bottelroos en andere haagplanten kopen bijSTOX

Beginnen je groene vingers te jeuken? Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast de bottelroos ben je ook voor andere haagplantentuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.