Kardinaalshoed

De kardinaalshoed of kardinaalsmuts kennen we ook wel onder zijn Latijnse naam Euonymus. Hij is er in veel soorten en maten, zoals de coloratus, europaeus, alatus, fortunei of japonica – afkomstig uit Japan. Elke variant heeft weer zijn eigen bijzondere eigenschappen qua vorm of bladkleur. Je kunt de kardinaalshoed nu ook online bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Of ga direct naar: Laurieren | KlimopJapanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | Liguster | Meidoorn | ConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter

Filter

  • Meer

Producthoogte

 - 
Wis selectie

Eindhoogte

 - 
Wis selectie
€   - 
Wis selectie
1 - 5 van 5 producten

Richt jouw tuin groen in met de kardinaalshoed

Een heg zorgt voor privacy, beschutting tegen wind en ook vogels en insecten worden blij van zo'n beschut plekje. Kies daarom voor een haagplant, zoals de kardinaalsmuts! Binnen de kardinaalsmutsenfamilie zijn grote verschillen, maar alle soorten zijn winterhard en krijgen in de voorjaarsmaanden kleine bloemetjes. De verschillen zitten ‘m veelal in de vorm, kleur en tekening van het blad én of de heester in de winter überhaupt zijn blad behoudt. Kardinaalsmuts is in Europa, Japan en Oost-Azië inheems. De boom of struik groeit in de wilde natuur graag in struwelen en heggen en doet het goed op klei en kalk.

Kenmerken van de kardinaalsmuts

De kardinaalsmuts dankt zijn naam aan de vorm van de vrucht. Die lijkt namelijk op een muts of een hoed. De vruchten zijn erg decoratief en blijven vaak lang zichtbaar. Onze favoriete kardinaalsmutsen zijn de Euonymus fortunei en Euonymus japonica. Het zijn heesters afkomstig uit Japan en Korea die als haag, struik of bodembedekker kunnen worden ingezet. De fortunei is wintergroen en heeft een spectaculair blad, bijvoorbeeld witbont of geel. Hij heeft een compacte en langzame groei, en het is een goeie vervanger voor de buxus. Hij blijft namelijk vrij laag bij de grond. De japonica valt op door de kleinere blaadjes en is wintergroen en winterhard. Hij bloeit in de zomer met schermen groene bloemen, waarna roze vruchten met witte zaden en oranje zaadrokken de haagplant sieren.

Kardinaalsmuts kopen | bijSTOX

Kardinaalsmuts planten

De meeste kardinaalshoedsoorten doen het goed in iedere grondsoort, maar er zijn soorten die een lichte voorkeur hebben voor kalkrijke grond. Zorg in ieder geval voor een voedselrijke, losse en waterdoorlatende bodem. Zet ‘m in de volle zon of halfschaduw, daar wordt de kardinaalsmuts blij van.

Meer bonte groenblijversKardinaalsmuts snoeien

Snoei de bladverliezende kardinaalsmuts aan het eind van de winter. Het is niet per se nodig om dit elk jaar te doen, aangezien ‘ie vrij langzaam groeit. Bladhoudende varianten kun je het hele jaar door snoeien, maar waak voor periodes waarin het vriest. Je kunt de oudste takken laag bij de grond wegknippen en de haag wat uitdunnen.

Kardinaalshoed kopen

Loop jij ook warm voor de kardinaalshoed als haagplant? Je koopt ‘m bijSTOX! Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast de kardinaalshoed ben je ook voor andere haagplantentuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.