Hoe verzorg ik mijn haagplanten? 3 tips!

Hoera! Je bent de trotse eigenaar van een stel haagplanten en hebt ze net een mooi plekje gegeven! Dit betekent dat je je voor- of achtertuin zojuist van een flinke portie groen hebt voorzien – leuk voor jou én alles wat er buiten leeft. Je wilt natuurlijk zo veel en lang mogelijk genieten van je nieuwe aanwinst. Het is daarom belangrijk dat je je haag zo goed mogelijk onderhoudt en verzorgt. Maar hoe doe je dat? In dit blog geven we je 3 tips over het verzorgen van haagplanten!

  1. Het planten van je haag;
  2. Het snoeien van je haag;
  3. Het onderhouden van je haag.

In onze online winkel tref je het veelzijdige online assortiment groenblijvende hagen, bladverliezende hagen en winterharde haagplanten aan. Direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl, waar in Nederland je ook woont. Gegarandeerde kwaliteit dus. De verschillende soorten zijn verkrijgbaar in pot, met kluit, wortelgoed of als een kant en klare haag. Ontdek en bestel haagplanten online of kom naar één van de vestigingen van bijSTOX.

Haagplanten kopen


 

1. Het planten van je haag

Til jouw tuin naar een groener niveau! Hoe? Met een stel haagplanten geef je de tuin een groene facelift, beschutting tegen wind en andere weersinvloeden, en een gevoel van privacy en veiligheid. Gebruik haagplanten om een natuurlijke erfafscheiding te creëren, een lelijke stukje tuin te verbergen of om een zogenaamde tuinkamer te maken. Je kunt potgekweekte haagplanten in principe het gehele jaar door planten, uiteraard met uitzondering van periodes met ernstige vorst. Het meest ideale moment is echter het najaar: de natte, maar warme bodem geeft je haagplant immers een goede kickstart. Haagplanten met kluit of wortelgoed zijn beperkt verkrijgbaar, alleen van oktober tot en met april. Dit is namelijk een rustperiode van deze beplanting. Logischerwijs plant je haagplanten met deze kweekwijze dan ook in de najaarsperiode. Houd nieuwe heggen sowieso de eerste twee jaar goed vochtig.

Hoe plant ik mijn haag?


Het verzorgen en onderhouden van mijn haag | bijSTOX, hét tuincentrum voor heel Nederland!

2. Het snoeien van je haag

Je kunt je haag om verschillende redenen een snoeibeurt geven. Misschien groeien de haagplanten over de erfgrens, ziet ‘ie er minder strak uit dan gewenst of wordt de haag gewoonweg te zwaar. Over het algemeen kan gezegd worden dat je zo tussen april en september de heggenschaar erbij kunt pakken. Door rond de langste dag (21 juni) te knippen, is vaak één snoeibeurt genoeg. Voor die tijd is je haagplant nog lekker aan het groeien en is de kans aanwezig dat je de snoeischaar snel nog eens moet pakken. Haagplanten die het best in de lente kunnen worden gesnoeid zijn onder andere de ligusterhaagbeukbeukenhaag en laurierkers. De snelle groeiers kun je in het najaar een tweede beurt geven. Om de haag lekker strak te houden, knip je alleen het jonge schot af. Om te voorkomen dat de haag onderin geen licht krijgt, kun je ‘m het beste aan de bovenkant wat minder breed houden. Plan je snoeibeurt op een bewolkte dag om verbranding van de bladeren te voorkomen. Check altijd de bijgeleverde snoei-informatie over de specifieke haagplant.

De ultieme snoeigids
 

3. Het onderhouden van je haag: watergeven en bemesten

Is er nog ander onderhoud aan je haagplanten nodig? Jazeker! Uiteraard willen je haagplanten graag een slokje water op zijn op tijd, met name vlak na het aanplanten. Ook daarom is het slim om je haagplanten in het najaar in de grond te zetten. Er valt dan meestal voldoende gratis regenwater uit de hemel. Ook kan regelmatige bemesting nodig zijn. De meeste haagplanten worden het liefst na de eerste snoei voorzien van een beetje mest. Hiermee draag je bij aan een sneller herstel. Ga in de herfst voor een tweede bemesting om je haagplant sterk het najaar in te sturen. De weerstand verbetert en je haag groeit sneller dicht. In de meeste gevallen kan zelfs een derde mestbeurt geen kwaad. Als je te maken hebt met een kleibodem is twee keer per jaar bemesten voldoende.

Haagplanten in pot, met kluit of blote wortels: het verschil


 

Haagplanten onderhouden met de tips van bijSTOX

Zo zie je maar, het is helemaal niet zo moeilijk om je haagplanten te onderhouden! Beginnen je groene vingers te jeuken? bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek ons online aanbod of kom langs in Roermond, Heerlen of Maasbracht. Voor haagplanten, maar ook voor tuinplanten en kamerplanten ben je bij ons aan het juiste adres. We verzenden door heel Nederland! Onze medewerkers staan voor je klaar en voorzien je graag van advies over ons assortiment.