Haagplanten aanplanten: hoe haal ik het beste uit mijn haag?

Je bent net de trotse eigenaar geworden van een stel fantastische haagplanten, hoe fijn! Nu is het zaak om ze op juiste wijze in de grond te zetten. Je wilt ze immers wel een vliegende start geven en ze uit laten groeien tot de mooiste heg van de buurt. bijSTOX vind je een erg fijne selectie haagplanten waarmee je jouw tuin direct naar een hoger niveau tilt. Twijfel je over de juiste manier van planten? Wij geven je graag een aantal handige tips. Ontdek ons haagplanten-stappenplan!

Haagplanten online kopen



Waar moet ik mijn haag planten?

Een haag geeft de tuin een groene facelift, geeft beschutting tegen wind en andere weersinvloeden, en creëert een gevoel van privacy en veiligheid. Het planten van een haag is een uitstekende manier om van de tuin een groen paradijs te maken. Gebruik de haagplanten om een natuurlijke omheining te creëren, een lelijke muur te verbergen of om een zogenaamde tuinkamer te maken? Hoe je je haagplanten ook in wilt zetten, het is sowieso een goed idee om jouw tuin te vergroenen met een haag. De eerste stap bij het aanplanten waar rekening mee gehouden moet worden, is de plek waar je de haagplanten zet. Let er bij de aankoop op dat je de juiste plant kiest voor de standplaats die jij in gedachten hebt. Een schaduwlievende ligusterhaag staat bijvoorbeeld liever niet de hele dag in de brandende zon.

Wanneer plant ik mijn haagplanten?

Wanneer je je haag in de grond wilt zetten, is het belangrijk dat je dat op het juiste moment doet. Stel het planten logischerwijs nog even uit als de grond drassig of bevroren is. Hartje winter kan je dus beter lekker binnenshuis blijven. Groenblijvende en halfwintergroene hagen kun je het beste planten in het vroege najaar. De grond is dan nog redelijk warm van de maanden ervoor, maar het weer is juist weer lekker nat. Plant bladverliezende hagen in het midden van de herfst tot aan de late winter. Haagplanten die potgekweekt zijn kunnen jaarrond ingeplant worden. Houd nieuwe heggen sowieso de eerste twee jaar goed vochtig.

Haagplanten aanplanten | bijSTOX, hét tuincentrum voor heel Nederland

Aanplanten: een goede voorbereiding

Het planten en verzorgen van een nieuwe haag lijkt erg op het aanplanten van een nieuwe boom of struik. Een goede grondvoorbereiding vooraf geeft jouw haag de beste start. Bereid de grond voor door deze goed om te spitten en onkruidvrij te maken. Meng de grond met goede compost of een bodemverbeteraar en wat organische siertuinmest.

TIP! Bij onze haagplanten staan er altijd twee zaken genoemd: de producthoogte bij levering en het benodigd aantal stuks per strekkende meter. Zo is het heel eenvoudig om uit te rekenen hoeveel planten je nodig hebt.

Hoe plant je een haag?

Wanneer je klaar bent om de planten in de grond te zetten, kunnen de handen écht uit de mouwen. Bepaal ten eerste met behulp van twee palen en een hulplijn de plek waar je de haag wilt plaatsen. Zo heb je een duidelijk beeld van je uiteindelijke haag. Ga vervolgens de volgende stappen af:

  • Graaf langs de hulplijn een geul van ongeveer 20 tot 60 centimeter breed en voldoende diep (afhankelijk van de kluit). De richtlijn is ongeveer anderhalf tot twee keer de breedte en de hoogte van de wortelkluit.
  • Zorg voor 'losse aarde' in de geul. De geul vul je gedeeltelijk op met een mengsel van aarde en potgrond of compost. Compost bevat humus en voedsel waar de planten blij van worden. Maak de grond ook lekker vochtig.
  • Leg nu de haagplanten uit langs de lijn en op de aanbevolen tussenafstand, meestal is dit 20-40 centimeter. Dit is afhankelijk van de maat die je bestelt.
  • Belangrijk bij planten met blote wortel is dat ze zo snel mogelijk ingeplant dienen te worden. Knip bij haagplanten met kale wortel de beschadigde en gebroken wortels af. Haal potgekweekte haagplanten uit de pot en maak de kluit ietwat losser. Laat ze niet te lang staan, want dan droogt de wortel uit. Plant een lange haag dan ook in gedeeltes.
  • Zet ze vervolgens één voor één rechtop in de geul en vul deze met aarde. Trek en schud een paar keer zacht aan de plant om de grond goed tussen de wortels te laten komen. Druk de grond vervolgens goed aan.
  • Geef voldoende water. In het voorjaar, als het groeiseizoen begint, geef je de haag een goede bemesting. Blijf dit vervolgens twee keer per jaar doen: aan het begin van het voorjaar en in de zomer.

TIP! Het zal geen verrassing voor je zijn dat het bij sommige planten even kan duren voordat er een volgroeide haag staat. Liever in één keer een volwassen groene haag? We verkopen ook tal van kant-en-klaar hagen.

Kant-en-klaar hagen online kopen



Haagplanten kopen bijSTOX

Zin om aan de slag te gaan? Goed idee! bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten waarmee je je groene vingers goed vies kunt maken. Ontdek ons online aanbod - we bezorgen in heel Nederland - of kom langs in Roermond, Heerlen of Maasbracht. Voor haagplanten, maar ook voor tuinplanten en kamerplanten ben je bij ons aan het juiste adres. Onze medewerkers staan voor je klaar en voorzien je graag van advies over ons assortiment én het aanplanten van dit groen.

Bezoek ons!