De perfecte planttijd: waarom dít het moment is om aan te planten

bijSTOX vind je allerlei soorten tuinplanten, zowel online als in de winkels, welk seizoen het ook is. Iedereen wil natuurlijk het gehele jaar van een groene, maar ook kleurrijke tuin genieten. Tijd dus om die groene vingers eens aan het werk te zetten, want een groene tuin begint toch echt bij jezelf! In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is ook de herfst een ideaal tuinseizoen. Er valt immers nog genoeg moois te planten, zoals laatbloeiers, eenjarige najaarsplanten, maar ook heesters en bomen. Er zijn echter ook planten die liever in het voorjaar worden ver- of geplant. Soms kan het dus lastig zijn om bij te houden wanneer je welke plant in de grond zet. Iedere plantengroep heeft immers zo zijn eigen willetje qua planttijd, wordt vaak gedacht. We geven je in dit blog een overzicht.

Online tuinplanten kopen



Het voorjaar: aanplanten van kwetsbare planten

In het voorjaar komen allerlei sprietjes uit de grond en krijgen veel planten prachtige bloemen. Men krijgt zin om naar buiten te gaan en te werken in de tuin. Het is door die tuinkriebels ook niet gek dat veel mensen denken dat het voorjaar het ideale aanplantmoment is. Niks is minder waar, een paar uitzonderingen daar gelaten. Aanplanten kan in veel gevallen namelijk het gehele jaar, met uitzondering van periodes van vorst, zolang de plant genoeg water krijgt. Als je het hebt over de meest ideale periode, kom je echter toch echt uit bij het najaar. Hier gaan we straks dieper op in, maar eerst is het goed om te weten dat je in het voorjaar ook echt wel wat energie in de tuin kwijt kunt. Kwetsbare beplanting, die de koudste periode van het jaar erg zwaar vindt, kun je het beste wel in het voorjaar planten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kuipplanten, lavendel, rozemarijn, agapanthus, verbena en sommige soorten salvia's. Ook eenjarig perkgoed zet je om diezelfde reden pas in het voorjaar in de border.

Aanplanten! Wat is de beste planttijd? | bijSTOX, hét tuincentrum voor heel Nederland

Het najaar: de meest ideale aanplanttijd

Jawel, de herfst is het ideale moment om die groene vingers eens lekker vies te maken. Bomen, heesters en planten kun je nu (ver)planten én snoeien. Dit komt omdat de meeste planten in het najaar een periode van rust tegemoet gaan. Het meeste groen is op dit moment vrij van bloemen, vruchten of blad en ook vallen de meeste sapstromen stil. Wel zijn de wortels nog altijd actief; het ideale moment de snoeischaar erbij te pakken. Daarnaast is de bodem nog relatief warm door het zomerzonnetje, maar is de grond al goed vochtig door al die herfstige buien. Ook krijgen de planten na het aanplanten al heel wat gratis regenwater te drinken. Door nu de tuin te voorzien van allerlei vaste planten en struiken geef je ze een flinke kickstart. Hierdoor kun je waarschijnlijk komend voorjaar al genieten van alles dat groeit en bloeit.  

Haagplanten aanplanten




TIP! In het najaar is er ook tal van beplanting met kluit of wortelgoed te krijgen. Dit soort beplanting is relatief goedkoper dan bijvoorbeeld een heester of haagplant in pot.

Online tuinplanten, bomen en heesters kopen doe je bijSTOX!

Goed nieuws: je hoeft in principe niet met een kalender te werken als het op aanplanten aankomt! Al met al kan dus gezegd worden dat aanplanten in principe altijd kan, zolang er geen vorst in de grond zit. Sowieso moedigen we het altijd aan om meer groen aan te brengen in huis en tuin. Het staat immers gezelliger en werkt rustgevend. Daarnaast draag je je steentje bij aan een gezondere biodiversiteit. Ga jij binnenkort de handen uit de mouwen steken? Onze medewerkers kunnen je meer vertellen over het aanplanten van jouw groen. Kom langs om tuinplanten in huis te halen zodat je jouw tuin kan omtoveren tot groene oase. Ontdek ons webshop assortiment tuinplanten en gereedschap, of kom langs in één van onze filialen. We bezorgen in heel Nederland!

Kom langs!

Tags: