Waarom een haagplant in pot kopen?

Je kent het wel, je wilt een mooie haag planten in je tuin om toch wat meer privacy te creëren. Maar welke kweeksoort kies je dan?
In dit jaargetijde kies je voor een haagplant in pot. Deze planten staan hun hele leven al in een kunststof pot en kunnen daardoor het gehele jaar in de grond gezet worden (mits het niet vriest natuurlijk). 
Doordat ze in die pot zitten, is de kluit goed doorgeworteld en dat is gunstig voor je haag want hij slaat makkelijker aan daardoor. En komt het niet uit om ze gelijk te planten, geen probleem maar zet de planten dan even uit de zon en geef de planten voldoende water.

Hoe plant ik een mooie haag?

Voordat je begint met het planten van je haag: zorg ervoor dat de grond goed is voorbereid. Zorg voor een voedselrijke, luchtige en onkruidvrije grond.
Wortels hebben zuurstof nodig om te kunnen ademen en voor opname van meststoffen zodat de plant goed kan groeien. Zorg dat de afwatering goed is. Na een flinke regenbui kan er water blijven staan, waardoor de grond verzadigd is en de wortels zonder zuurstof zitten. Zorg daarom dat de grond goed los is, tot 50 cm, voordat je gaat planten.

Stap 1
                                            Span een touw over de lengte van de haag.
Afbeelding met tekst, binnen, uitrustingAutomatisch gegenereerde beschrijvingGraaf een sleuf langs het touw van circa 35-45 cm breed en diep
afhankelijk van de grootte van de kluit. Ongeveer 1,5x zo groot als de kluit.

 

Stap 2

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijvingVoeg een laagje aanplantgrond toe in de sleuf en meng deze met de eigen grond (circa 5-10 cm)

 

 

Stap 3

Afbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijving Maak de wortels van de plant goed vochtig

 

 

Stap 4

Afbeelding met binnenAutomatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijvingVerdeel de planten over de lengte van de sleuf en zorg ervoor dat deze op de juiste hoogte staan.  Kijk tot waar de plant altijd in de grond/pot heeft gestaan, dit zie je aan de kleur van de bast. Het donkere gedeelte moet in de grond zitten. Let op! Verwijder nooit de jute zak om de kluit, deze vergaat vanzelf. Indien er draadkluit om de wortels zit, dien je deze aan de bovenzijde los te   knippen en naar onderen te klappen. Zo voorkom je dat het ijzer in de stam groeit.

Stap 5

Vul hAfbeelding met tekstAutomatisch gegenereerde beschrijvinget plantgat op met de uitgegraven grond vermengd met aanplantgrond. Zorg ervoor dat alleen de kluit bedekt is met aarde.

Stap 6

DAfbeelding met tekst, sushiAutomatisch gegenereerde beschrijvingruk de grond goed aan (niet te vast) en geef dan voldoende water. Bemest 1 tot 2 keer per jaar zodat de plant mooi en gezond blijft.

Bemesten & snoeien

Om je haag netjes in toom te houden, moet je de haag 2x per jaar snoeien. De eerste keer in juni, na de eerste groei-explosie en daarna nog een keer in augustus of september. 
Je kunt hiervoor zowel een gewone of een elektrische heggenschaar gebruiken, maar zorg er wel voor dat deze goed scherp is.

Als je je haag gesnoeid hebt, dan is het aan te raden deze gelijk te bemesten met een organische meststof. Het voordeel hiervan is dat deze meststof de structuur van de bodem verbeterd en luchtiger maakt. Daarbij werkt het langdurig en voorkomt het verbranding. 

Het is weer tijd om te sproeien

De temperaturen lopen weer op en dat betekent dat we de planten weer extra water moeten geven.
Bestel hier je nieuwe tuinslang