• Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)

Waarom kunnen haagplanten met kluit alleen in de koudste maanden worden gekocht?

In de koudste maanden van het jaar is de plant in rust. Terwijl de plant slapend is, kunnen boomspecialisten planten veilig van de grond tillen zonder het risico te lopen dat de plant in shock raakt. De plant wordt speciaal voorbereid door een rond bolletje aarde rond de wortel van de plant uit te snijden. Dit bolletje aarde wordt dan meestal bedekt met jute om de kluit extra te beschermen. Zodra het weer in het voorjaar (meestal eind maart tot april) aanzienlijk warmer wordt, zullen de wortels van planten weer gaan groeien. Planten met een wortelkluit moeten in het vroege voorjaar in de grond worden geplant of op een andere manier in containers worden gepot.

Welke soorten haagplanten met kluit zijn er?

In de herfst en winter is groenblijvende haag het meest populaire type plant dat tuinders en landschapsarchitecten in kluitvorm planten.

Wat zijn de voordelen van kluitplanten?

Het voordeel van haagplanten met kluit is dat ze over het algemeen tegen een lagere prijs verkrijgbaar zijn dan potplanten. Als een klant grote hoeveelheden haag nodig heeft, kan de kostenbesparing aanzienlijk zijn bij het gebruik van kluitplanten, op voorwaarde dat ze tussen november en april in de volle grond worden geplant.

Waar moet ik op letten bij het planten van haagplanten met kluit?

Het enige verschil met potplanten is dat kluitplanten geleverd worden zonder pot en aarde. Dit betekent dat ze zo snel mogelijk in de grond moeten worden geplant, bij voorkeur binnen enkele dagen na levering. Bij extreme vorst dient de kluit van de plant te worden beschermd met tuinbouwvlies (of gebruik gewoon oude dekens als je dat liever hebt) als deze niet direct geplant kan worden. Als de grond hard is door de vorst, moet het planten mogelijk tijdelijk worden uitgesteld totdat de grond is ontdooid. De planten hebben meestal een biologisch afbreekbare jutezak die de grond van de kluit bedekt en bij grotere planten zal dit bedrading hebben om deze op zijn plaats te houden. Deze jute en bedrading mogen NIET worden verwijderd bij het planten. Deze beschermende verpakking zal na verloop van tijd op natuurlijke wijze vergaan. Na het planten is het aan te raden om de bedden te mulchen -mulch of mix kan worden gekocht in kant-en-klare zakken. Een goede mulch bestaat uit gecomposteerde bast, bladschimmel, mest en veengrond). Een mulch verhoogt het vochtgehalte in de grond en voorkomt uitdroging.

Water geven

Water geven is essentieel. Een lekkende slang moet langs de lengte van de nieuwe heg worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de bewatering grondig is, tot voorbij de bovenkant van de grond, rechtstreeks naar de kluit. Idealiter wordt er een timer geïnstalleerd om in de vroege avonduren aan te gaan. Bij extreme vorst kan het nodig zijn om water te geven, maar als de grond eenmaal ontdooid is, moet de grond worden bewaterd. Zodra het weer warmer wordt, is het aan te raden om een ​​paar uur met de lekkende slang water te geven om door te dringen tot aan de wortels. Houd er rekening mee dat je een plant soms te veel water kunt geven, maar droogte is bijna altijd de reden dat een plant het begeeft. Regelmatige controles van de haag, een paar keer per week, is de beste manier om vooruit te komen. Dingen om op te controleren zijn verwelking van bladeren of vergeling, die beide een indicatie kunnen zijn dat je mogelijk de bewatering moet aanpakken. Het kan betekenen dat de plant meer of minder water nodig heeft - controleer de grond om te beslissen). De eerste 18 maanden van het planten zijn cruciaal voor de worteling. In de groeimaanden (april-sept) wordt minimaal vier keer per jaar geadviseerd om te bemesten.

Wat is een blote wortel haag?

Haagplanten met blote wortel worden normaal gekweekt, vervolgens opgegraven tijdens het rustseizoen en verkocht zonder enige grond rond hun wortels. Het gebruik van kale wortelplanten en bomen om een ​​haag te beginnen is een goedkoper alternatief voor het kopen van in een pot gekweekte planten.

Haagplanten met blote wortel zijn er in alle soorten en maten. Stekelige soorten zijn fantastisch voor de veiligheid, terwijl groenblijvende haagplanten het hele jaar door privacy en bescherming tegen wind bieden. Voor natuurliefhebbers zijn natuurvriendelijke heggen een geweldige manier om dieren te voorzien van een scala aan eetbare lekkernijen zoals bloesems, bessen en noten.

Wat zijn de beste haagplanten met blote wortel?

Voor het hele jaar door groen, zijn de beste haagplanten met blote wortel zoals Taxus baccata en Prunus laurocerasus 'Rotundifolia' (Laurierkers). Beide planten behouden hun blad en produceren in de herfst fel glanzende bessen.

Voor kusttuinen zijn zouttolerante hagen van planten als Carpinus betulus (haagbeuk) een uitstekende keuze. Deze inheemse soort lijkt qua uiterlijk op beuk en vormt graag een haag, zelfs bij zeer zoute wind.

Wanneer moet je een blote wortel haag planten?

De beste tijd om haagplanten met blote wortel te planten is in de winter, tussen oktober en maart. De wortels vestigen zich gedurende deze tijd en worden sterk genoeg om in het voorjaar verse nieuwe blad- en stengelgroei te ondersteunen. Plant je blote wortel haagplanten zo snel mogelijk nadat ze zijn aangekomen en laat ze niet langer dan een paar dagen uit de grond. Week ze een paar uur in water voordat je ze plant om de wortels volledig te hydrateren. Als je je blote wortel haagplanten niet binnen een paar dagen na ontvangst kunt planten, doe ze dan in een emmer en bedek de wortels met vochtige compost. Dit houdt de wortels gezond totdat je klaar bent om te planten.

Hoe een blote wortel haag planten?

Volg de onderstaande stappen om je blote wortel haag correct te planten:

  • Markeer je nieuwe grens met touw en laat aan elke kant een ruimte van ten minste 30 cm vrij zodat de haag zich kan verspreiden. Verwijder onkruid om de concurrentie om water en voedingsstoffen te verminderen.
  • Graaf een V-vormige greppel, diep genoeg om comfortabel plaats te bieden aan de wortels. Zorg ervoor dat uw grond een goede drainage heeft en niet vatbaar is voor wateroverlast. Eventueel tuinbouwgrit toevoegen.
  • Verspreid je haagplanten zo dat er ongeveer drie tot zeven planten per meter zijn, zodat er voldoende ruimte is om te voorkomen dat de wortels elkaar raken.
  • Vul je greppel aan, zorg ervoor dat de wortels bedekt zijn en de grond niet hoger is dan de kruising tussen de stengel en de wortel. Verstevig de grond voorzichtig met je voet.