Buxus

Wie kent ‘m niet? De aloude buxus is één van de bekendste tuinplanten. Het leuke aan deze plant is dat ‘ie zich vanwege de dichte begroeiing in allerlei bijzondere, grappige en praktische vormen laat snoeien. Dit maakt ‘m tot de ideale haagplant. Je kunt de buxus nu ook online bestellen, direct van de kweker en bij jou thuis afgeleverd door bijSTOX.nl. 

Of ga direct naar: Laurieren | Glansmispel | KlimopJapanse Hulst | Kant en Klaar HagenTaxus | Liguster | Meidoorn | ConiferenGrond en bodem

Toon filter Verberg filter
1 - 1 van 1 producten

Richt jouw tuin groen in met de buxus

Buxussen zijn veelzijdig en kunnen dus als sierhaag fungeren, maar ook als solitaire plant zal hij de aandacht trekken. Het ronde blad is fijn en blijft het gehele najaar groen. Door de welbekende buxusmot heeft de buxus de afgelopen jaren wat populariteit verloren. Zonde, want deze befaamde tuinplant is eigenlijk een hele sierlijke, makkelijke en sterke haagplant. De buxus kan prima groeien op een schaduwrijke plek en vindt daarnaast de meeste bodemtypen prima. Een haagplant als de buxus is de perfecte toevoeging aan de tuin voor iedereen die op zoek is naar een winterharde en tijdloze sierhaag. Hij is er in meerdere soorten, zoals de sempervirens en micorphylla, en zelfs binnen deze soorten zijn er weer tal van variëteiten in bladvorm, bladkleur en groei. Je vindt de buxus vaak in voortuinen en de wat klassiekere achtertuinen. Door een aantal hagen verspreid over de tuin te planten, creëer je een speels hagendoolhof. Deze hagen geven diepte aan de tuin en zorgen direct voor een groene en natuurlijke look.

Kenmerken van de Buxus sempervirens

De bekendste buxussoort is de buxus sempervirens, ook wel bekend als randpalm, boordpalm of palmboompje. Hij laat zich zoals gezegd makkelijk snoeien en groeit ongeveer 15 centimeter per jaar. Het is dus geen snelle groeier en wordt daarom meestal als lage sierhaag gebruikt. Je ziet een buxushaag ook veel als borderrand. Hij dankt zijn populariteit aan zijn frisgroene kleur, leerachtige blad en het fijnvertakte, dichte uiterlijk. De plant is zowel winterhard als wintergroen en krijgt in het voorjaar soms zelfs bloempjes.

Buxus kopen | bijSTOX

Buxusmot

Helaas is de buxus het meest lekkere hapje voor de buxusmot. De laatste jaren heeft de rups van deze mot behoorlijk huisgehouden in de Nederlandse tuinen. Het hoeft echter geen reden te zijn om de buxus links te laten liggen – daar is ‘ie immers te mooi voor. Neem dan ook preventieve maatregelen en richt je tuin biodivers in. Zorg voor een mix van planten die allerlei nuttige dieren aantrekken. Deze insecten zullen de buxusmot uit jouw tuin weren. Spot je toch een mot, verwijder deze dan direct met de hand. Ook zijn er biologische bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot te verkrijgen.

Buxusmot bestrijdenBuxus planten

Zoals gezegd is de buxus in principe een makkelijke tuinplant. Een buxushaag in pot kan je het gehele jaar in de grond zetten, buiten de vriesperiodes om. Wortelgoed kan je het beste in de winterperiode planten, zo vanaf oktober. Buxus gedijt goed op elke plek, maar vindt zon of halfschaduw stiekem wel de meest fijne plek. Zet de haagplant in losse, bemeste en kalkrijke grond. Bij planten met een hoogte van ongeveer 30 centimeter heb je 5 stuks per strekkende meter nodig voor het mooiste resultaat.

Tip! Let bij aankoop op de producthoogte. Dit is de hoogte van de plant zoals ze nu verkocht wordt. De eindhoogte is de hoogte die aangeeft hoe hoog de haag uiteindelijk wordt - mits je de heg niet snoeit.

BuxusplagenBuxus snoeien

Buxus laat zich eenvoudig snoeien in de meest prachtige vormen: van een blok tot een kegel en van een rechthoek tot een bol. Maak de buxus goed nat voordat je begint met de snoei. Een buxus moet je minimaal twee keer per jaar snoeien. Een snoeibeurt stimuleert de groei, dus hoe vaker je snoeit, hoe beter. De beste tijd om de buxus te snoeien is rond mei. De tweede snoei bewaar je voor augustus. Daarnaast wordt het aangeraden om na de snoei de grond rond de buxus te bemesten. Zo krijgt de haag genoeg voedingsstoffen binnen.

Buxus sempervirens kopen

Wil je ook zo’n sierlijke buxushaag planten? Lees meer over het aanplanten van haagplanten. bijSTOX vind je een groot assortiment haagplanten. Zo is er altijd wel een plant die bij jouw tuin past. Ontdek nu ons online aanbod. Naast de buxus ben je ook voor andere haagplantentuinplanten en kamerplanten bij ons aan het juiste adres.

Buxusvervangers