Aardbeien kweken en planten doe je zo!

Aardbeien kweken en planten doe je zo!

Ja ja, het is zo ver! De zomerkoninkjes zijn nu op hun allerlekkerst. De aardbeien zijn zoet, sappig & glanzend rood. Je mag ons altijd wakker maken voor lekkere aardbeien op een witte boterham. Of aardbeien met chocola.. of aardbeien met een dikke vette klodder slagroom. Eigenlijk alles met aardbeien is om op te eten! Ben jij ook zo'n aardbei fan? Dan zijn zelf gekweekte aardbeien de perfecte match voor jou. Je hebt hiervoor niet eens een tuin nodig, want aardbeien kun je met gemak kweken in de volle grond, in een pot of bak. Door hun vrolijk, felgekleurde snoetjes en heerlijke geur zijn aardbeien voor iedere tuin een aanwinst. Dus vergeet aardbeien kopen en ga zelf aan de slag. Wij geven jou daarom handige tips & tricks voor het kweken en verzorgen van dit heerlijke fruit. 

Aardbeien plukken, wat heb je nodig?

Als je besluit om aardbeien te gaan plukken, dan is een goede schaar een must-have voor deze activiteit. En neem ook altijd het kroonblaadje mee bij het knippen, dit zorgt er namelijk voor dat de aardbeien langer vers blijven en het voorkomt ziektes.

Aardbeien planten kopen

Het planten van aardbeien kun je het beste doen tussen maart en augustus. Plant je ze in de volle grond? Dan kun je het beste eerst compost door de bodem verwerken. Belangrijk bij het planten van aardbeien is dat ze niet in de volle grond en uit de wind staan. Verder is een goede afwatering belangrijk. want aardbeien zijn niet zo dol op natte voeten. Wat betreft de plantafstand, kun je zo'n 30 centimeter aanhouden in de rij en zo'n 60 centimeter tussen de rij. Zorg er daarnaast ook voor dat alleen de wortels onder de grond zitten zodat het hart van de aardbeiplant nog boven de grond uitsteekt. Door jouw aardbeien te laten groeien onder een tunnelboog kun je de oogst aanzienlijk vervroegen.

Aardbeien kweken en verzorgen

Het kweken en verzorgen van aardbeien is een trending topic de afgelopen paar jaren. Dus daarom geven wij jou enkele tips waar je rekening mee kunt houden:

 1. Koop volgroeide of mini aardbei plantjes als je zo snel mogelijk wilt genieten van lekkere aardbeien op je bord. Uiteraard kun je deze ook zelf gaan zaaien als je iets meer geduld hebt. 
 2. Besluit je te gaan zaaien, dan kun je de aardbei zaadjes in een kweekbak in de vensterbank plaatsen. Houd er rekening mee dat de zaadjes zo'n 18 tot 20 graden nodig hebben om te kunnen groeien. 
 3. Daarna is het belangrijk om de zaadjes van voldoende water te voorzien.
 4. Komen de eerste 2 á 3 blaadjes tevoorschijn? Dan is het tijd om ze naar aparte potjes te verpotten. 
 5. De volgende paar weken is het belangrijk om de planten alleen overdag buiten op een beschutte plek te plaatsen. 
 6. Wil je dolgraag een rijke oogst? Dan is er speciale plantenvoeding en potgrond voor aardbeien en klein fruit. Op die manier houd je de planten fit en gezond!

Aardbeien stekken doe je zó

Een aardbeienplant maakt nogal wat uitlopers boven de grond & daar kun jij stekken van nemen. Augustus is daarbij de beste maand om dit op te pakken. Wij hebben voor jou een klein stappenplan opgesteld voor het stekken van jouw eigen aardbeien:

 1. Uitlopers van een aardbei herken je aan de lange, dunne en groene stengels die uit het hart van de plant groeien. Neem deze zogeheten uitlopers weg. 
 2. Vervolgens moet je deze uitlopers op kleine potjes plaatsen met wat potgrond eronder. 
 3. Uiteraard is het geven van water enorm belangrijk in deze fase. De grond moet namelijk goed vochtig blijven.
 4. Is de stek uitgeworteld? Dan knip je deze aan beide kanten los van de moederplant.
 5. Laat de nieuwe plantjes overwinteren achter glas of plant ze in de herfst en haal nieuwe uitlopers weg bij jouw net geplante plant.

Aardbei recepten? Oh yes

Er zijn genoeg lekkere aardbei recepten te vinden waar wij bijSTOX gek op zijn. Denk maar eens aan een aardbeien taart, smoothie, aardbeienmousse of een lekkere aardbei salade. Wij lichten voor jou één van onze favoriete aardbei recepten toe, namelijk de: oreo aardbeien kwarktaart:

 • Recept voor ongeveer 7 personen
 • Tijd: halfuur

Wat heb je nodig?

 • 80 gram roomboter
 • 2 pakjes oreo (300 gram totaal)
 • 500 gram aardbeien (+ extra voor garnering)
 • 500 gram kwark
 • 4 el citroensap
 • 12 blaadjes gelatine
 • 250 ml slagroom
 • 150 gram witte basterdsuiker

Als eerste moet je de roomboter smelten in een pannetje op het vuur of leg het zo'n 30 seconden in de magnetron. Daarna kun je in een keukenmachine de oreo's fijnmalen of zelf fijnhakken. Meng vervolgende de oreo's met de boter en verdeel het mengsel over een ingevette springvorm. Zet de springvorm in de koelkast en begin de aardbeien te wassen. Snij de kroontjes van de aardbeien af en doe de kwark, de slagroom, suiker en citroensap in een kom. Vervolgens meng je alles goed door elkaar met de hand of met een handmixer. Als laatste kun je de aardbeien toevoegen en alles door elkaar roeren. Nu is het tijd om de gelatine blaadjes ongeveer 10 minuten in (koud) water te laten weken. Knijp de gelatine blaadjes vervolgens goed uit en doe dit met een klein beetje water in een steel pannetje (lees ook aanwijzingen op de verpakking). Dan kun je de gelatine verhitten voor enkele minuten en goed door  roeren. Voeg vervolgens het gelatinemengsel toe aan het aardbeienkwarkmengsel en roer goed door. Dan kun je het mengsel over de oreo taartbodem verdelen. De taart kan nu in de koelkast voor ongeveer 4 uur om op te stijven. Maak als laatste de oreo-aardbeien kwarktaart af met wat stukjes aardbei en verkruimelde oreo. Eet smakelijk!

Laat je even weten hoe de taart smaakt?