Eenjarige planten

Éénjarige planten ontkiemen, bloeien en sterven af binnen een periode van een jaar. Deze soorten planten bloeien over het algemeen buitengewoon rijk én vaak ook heel erg lang. We noemen deze planten ook wel perkplanten. Dit zijn planten waar wij bijSTOX ieder jaar weer enorm naar uitkijken. Als de lente kriebels langzaamaan opkomen, dan begint voor veel mensen ook de tuinier kriebels. Vanaf maart mogen we gaan genieten van het eerste zonnetje in ons land & dan willen we allemaal weer heel graag kleur in de tuin en dat kan met de prachtig bloeiende perkplanten! 

Snoeien eenjarige planten

De snoei van eenjarige (& tweejarige) planten beperkt zich tot het wegknippen van uitgebloeide bloemen. Als een eenjarige plant nog vrij jong is, dan kun je ze iets bossiger laten groeien. Dit kun je doen door de jonge topjes weg te knippen of te knijpen (tussen duim en wijsvinger). 

Verschil eenjarige en tweejarige planten? Vaste plant?

Zoals we net al zeiden, bloeien eenjarige planten binnen het jaar dat ze gezaaid zijn. Zaai je bijvoorbeeld zaadjes van een eenjarige plant in april, dan zal deze in juli ongeveer gaan bloeien. Uiteraard verschilt de zaai- & bloeitijd per plant, maar bij een eenjarige plant valt het zaaien & het bloeien dus altijd in hetzelfde jaar. Dan zijn er ook zogeheten tweejarige planten. Dit soort planten hebben allereerst een groeiseizoen nodig en gaan pas de volgende lente bloeien. Het voordeel van een tweejarige plant, is dat de bloemen vaak behoren tot de eerste bloemen van de lente, optimaal genieten dus! Vaste planten zijn plantjes die ieder jaar opnieuw terugkomen, waardoor jij niet meer ieder jaar hoeft te planten! Erg fijn natuurlijk.

 Koop eenjarige planten zoals Violen & Geraniums bijSTOX

Perkplanten soorten 

Of je nu op zoek bent naar eenjarige planten met blauwe bloemen, meerjarige perkplanten of sterke eenjarige planten, je gaat het allemaal vinden bij jouw bijSTOX vestiging. Ook hebben wij vaak mooie perkplantjes aanbiedingen waardoor je leuke én goedkope perkplantjes in huis kan halen. Uiteraard zijn er enorm veel soorten perkplanten te vinden, waardoor er altijd wel een plant bij zit die uitstekend bij jouw tuin past. Om je een handje op weg te helpen, hebben we een top 3 voor je samengesteld van bekende en populaire perkplanten. 

 1. Fuchsia 
  Uiteraard trappen we onze lijst af met de Fuchsia (Fuchsia magellanica). De felgekleurde bloemen onderscheiden zichzelf met hun unieke uiterlijk! Je kunt deze eenjarige plant zowel in de volle grond als in potten planten, maar de beste standplaats voor een Fuchsia is op een voedselrijke kleigrond in de halfschaduw. Hierdoor krijgt de Fuchsia alleen te maken met indirect zonlicht. Bij de juiste verzorging bloeit de fuchsia van juni tot oktober. Onthoud dat je je planten wel altijd voldoende water blijft geven en dan kun je dit het beste in de ochtend doen. Verder kun je aanhouden dat je de plant beter in meerdere keren kleine hoeveelheden water kunt geven dan in één keer een hele sloot. 
   
 2. Hanggeranium
  Op de tweede plek van onze top 3 perkplanten staat de populaire hanggeranium (Pelargonium/Pelargonium peltatum). Dit is een absolute aanrader als je gek bent op een lente tuin. Deze tuinplant bloeit al vanaf ongeveer maart en is daarmee een van de eerste planten die je tuin écht doet opfleuren. Ze zijn een van de eerste die in de bloei staan, maar zeker niet de laatste die het voor gezien houden. Deze eenjarige plant bloeit namelijk tot de vorst in het najaar haar intrede doet. De (hang)geranium kan, net als de mooie fuchsia, zowel in de volle grond als in potten geplant worden. Dit kun je dan het beste doen in de zon of in de halfschaduw.
   
 3. De Leeuwenbek
  De Leeuwenbek is een prachtige perkplant die een grote favoriet van velen van ons is. De leeuwenbek (Antirrhinum) heeft de gave om iedere border op te fleuren & je kunt werkelijk niet om de bijzondere bloemenpracht heen. De standplaats van deze perkplant is in de volle zon en in een kalkrijke bodem. Verder is het belangrijk dat deze tuinplant nooit zonder water komt te zitten. Wil je insecten naar je tuin lokken? Dan is de Leeuwenbek een leuke aanwinst. Vooral bijen en hommels zijn veelal in de buurt van de leeuwenbek te vinden.

Fuchsia kopen

Tuinplanten & meer bijSTOX

De perkplantjes die we net hebben opgenoemd zijn prachtige eenjarige planten die jouw tuin heel snel het echte lente- en zomergevoel gaan geven. De plantjes zijn al gekweekt en zullen hierdoor snel bloeien zodat je binnen de kortste keren kunt gaan genieten van alle prachtige kleuren. Natuurlijk heeft iedere tuinplant zijn eigen voorkeur wat betreft standplaats, grondsoort en onderhoud. Benieuwd welke van de opgenoemde eenjarige plantjes het best past bij jou én jouw tuin? Kom dan gezellig langs in Roermond, Venlo of Heerlen of neem contact met ons op. Ook voor vijverplanten, kamerplanten, barbecues, tuinmeubelen en tuingereedschap ben je bij ons aan het goede adres.