• Beleef het bijSTOX!

Tulp: Bloem van de maand januari

Tulp: Bloem van de maand januari

 

Fris groen blad, unieke vormen en schitterende kleuren: tulp (Tulipa) is de ideale kickstarter van het jaar om al een beetje voorjaar in huis te halen.

 

Herkomst 
Tulp is inheems in Iran, Afghanistan en Kazakstan. Nomaden namen de bollen mee naar Turkije waar ze mateloos populair werden. Ottomaanse sultans droegen een tulp als symbool op hun tulband: 'tulp' komt van het Perzische 'tulipan' dat tulband betekent. Tegenwoordig worden tulpen vooral geassocieerd met Nederland, de grootste leverancier van tulp als bol én snijbloem. 

 

Keuze assortiment
Met ruim 600 cultivars is de keuze in tulpen rijk. De bloemen hebben vaak een effen kleur, maar worden ook aangeboden met vlammen, gekleurde strepen en randjes. De indeling van tulp gaat op bloemvorm: enkel- en dubbelbloemig, parkiettulpen, leliebloemige tulpen of in de vorm van  gefranjerde of crispa tulpen. Bijzonder zijn de dubbele tulpen die op pioenrozen lijken.

 

Verzorgingstips

  • Houd bij de keuze van een vaas rekening met enkele centimeters groei. 
  • Zorg dat de vaas van binnen schoon is en vul deze met koud kraanwater. Doe het bijgeleverde snijbloemenvoedsel in het water. 
  • Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren. Snijd 2 tot 3 cm van de steeleinden af. 
  • Zet de vaas op een tochtvrije plek, niet in de zon of bij een warmtebron maar zo koel mogelijk. Zet de vaas niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen. 
  • Tulpen verbruiken veel water. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul indien nodig bij met koud kraanwater. 
  • Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.
Bron: www.mooiwatbloemendoen.nl