DIY: Terrarium maken

DIY: Terrarium maken

DIY: Terrarium maken. Heb je niet zo'n groene vingers, maar houd je wel van groen? Dan is een terrarium ideaal voor jou!  Dit is een afgesloten vaas of pot gevuld met mini planten. De plantjes hebben geen verzorging nodig doordat ze leven op gerecyclede zuurstof, water en voedingsstoffen. Je kunt een terrarium kopen, maar om er zelf een te maken is natuurlijk veel leuker. 

Dit heb je nodig:

 • Een glazen vaas of pot met deksel (meestal van kurk) met een brede opening. Wij hebben glazen vazen van Mica Decorations in ons assortiment.
 • 3 tot 5 mini planten
 • Potgrond
 • Kiezels of Hydrokorrels 
 • Mos, decoratieve kiezels en/of houtsnippers

Het stappenplan:

 1. Maak je terrarium eerst goed schoon met groene zeepsop. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan een aquarium borstel handig zijn.  
   
 2. Kantel je glazen vaas op zijn kant en laat de kiezelstenen voorzichtig naar binnen rollen voor de eerste laag. Deze mag zo’n 2 tot 3 cm zijn en is bedoeld om overtollig water in je terrarium te voorkomen.
   
 3. Kantel je glazen vaas rechtop. Nu kun je een laag aarde bovenop de kiezels doen van zo’n 4 tot 5 cm.
   
 4. Haal de plastic potjes van je mini planten af en verwijder voorzichtig de losse aarde. Pas op dat je de wortels niet beschadigd.
   
 5. Zet de mini planten nu één voor één in je terrarium. Begin met de kleinste  en eindig met de grootste. Je kunt 3 tot 5 mini planten in je terrarium plaatsen, afhankelijk van de grootte. Als je avontuurlijk bent, voeg dat een paar zaadjes van kleine planten toe.
   
 6. Je terrarium is bijna af! Kleed je terrarium aan naar eigen smaak met mos, decoratieve kiezels of houtsnippers. Wees creatief. De binnenwanden kun je eventueel schoonmaken met een kleine borstel.  
   
 7. Plaats je terrarium op een mooie lichte plek, zonder direct zonlicht en niet direct bij de verwarming. Laat je terrarium 1 week openstaan om ‘luchten’ en sluit hem daarna af met de kurkdeksel.

Wanneer je planten terrarium een goede balans heeft bereikt, vertoont het lichte condens op de wanden. Je terrarium kan dan worden afgesloten en het systeem kan zo zijn eigen levenscirkel ontwikkelen.

Bekijk ook andere DIY blogs! Uiteraard maken onze groen stylisten ook planten terrariums op aanvraag bijSTOX in Roermond, Venlo en Heerlen. Speciaal voor jou gemaakt in je eigen stijl. bijSTOX in Roermond, Venlo en Heerlen.

Ook misschien een idee om onze tuintip pagina te bekijken? Hier staan allerlei tips en tricks om jouw tuin te verbeteren.