Een groen gazon in een hete zomer

Een groen gazon in een hete zomer

Je gazon kan er na een periode van droogte armoedig uitzien: kale, uitgedroogde plekken of misschien wel een heel verschroeid deel. Zonde, want een groen gazon ziet er niet alleen mooi uit, het is ook leuk om op te spelen of te luieren! BijSTOX weten we wat je moet doen om je gazon snel weer groen te krijgen. Volg deze vier stappen en dan is het zo geregeld. En geen zorgen: ingewikkeld is het niet!

1. Gazon verticuteren of het droge gras eruit harken

Het is handig om je gazon licht te verticuteren. Zelf gebruiken we daar meestal de verticuteerhark van Wolf Garten voor, maar je kunt ook een verticuteerroller gebruiken. Heb je een groot gazon of wil je het serieus aanpakken dan kan je ook een elektrische verticuteermachine gebruiken. In onze winkel geven we je graag advies wat bij je past.

Als alternatief kan je ook de ouderwetse hark gebruiken en het droge gras eruit harken, maar voor een mooi groen gazon raden we je aan om te verticuteren. Dit zorgt ervoor dat de bovenzijde van je gazon luchtiger wordt en het graszaad, de meststoffen en het water goed doorkomen.

2. Inzaaien

Na het verticuteren kunnen dode en dorre stukken opnieuw ingezaaid worden. Je hebt heel veel soorten graszaad maar wij zijn fan van Pokon Graszaad Herstel. Als je gazon in de schaduw ligt is er een speciale variant in onze winkel verkrijgbaar. Als je een klein stukje in moet zaaien hebben we bovendien kleine verpakkingen van 250 of 500 gram voor je. Strooi het Graszaad Herstel op de plekken waar het nodig is en het liefst op een dag dat het niet al te warm is.

Je zult misschien denken dat het slim is om extra veel zaad te gebruiken maar dat is het niet: de zaden gaan elkaar dan in de weg zitten en dat belemmert de ontwikkeling. Na het inzaaien moet je uiteraard het gazon sproeien.

3. Gazonmest

Om je gazon snel groen te krijgen is het handig om ook wat gazonmest te gebruiken. Hiermee help je het gras dat er nog wel is om te herstellen en te groeien en het nieuwe gras zal er ook van profiteren. We hebben zelfs biologische gazonmest van Pokon in ons assortiment: een verstandige en verantwoorde keuze. Gebruik de mest op je gehele gazon, dan zal het mooi groeien en ook sterk de wintermaanden in gaan. Zo profiteert je hele gazon van je werkzaamheden en heb je er voorlopig geen omkijken meer naar.

4. Sproeien, sproeien en sproeien

Nu je gazon is ingezaaid en de meststoffen ook zijn uitgestrooid hoef je alleen nog maar regelmatig te sproeien. Sproeien doe je uiteraard vlak voordat je naar bed gaat en als de zon onder is, anders verbrand het gras terwijl je aan het sproeien bent. Het graszaad zal al na ongeveer 1 week ontkiemen en binnen 2 tot 3 weken zal je zien dat het gazon al goed hersteld is.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is lekker nazomeren op een mooi, groen gazon!