Beginnerstips voor het planten van bloembollen in de herfst

Heb je in het verleden de voorjaarsbloeiers gemist? Weet je niet zeker wanneer je bloembollen moet planten voor de voorjaarsbloeiers? Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, is het misschien nieuw voor je om in de herfst bloembollen te planten. Om ervoor te zorgen dat je lentetuin vol kleur, geur en textuur is, wil je er zeker van zijn dat je je tuin dit najaar met veel bollen vult. In de herfst geplante bloembollen zijn een uitstekende keuze voor beginnende tuinders. Ze vereisen minimale zorg als ze eenmaal groeien en zijn over het algemeen gemakkelijk te planten. Om echter het beste slagingspercentage te hebben met in de herfst geplante bollen, heb je waarschijnlijk enkele vragen. Het goede nieuws is dat we antwoord hebben op al je vragen over het planten van bloembollen in de herfst.

 

Zijn voorjaarsbloeiende bloembollen en najaar bloembollen hetzelfde?

Wanneer je online bloembollen koopt, zie je de bollen mogelijk als najaarsbollen, herfstbollen of voorjaarsbloeiende bollen. In wezen betekenen alle drie de titels hetzelfde.

Bloembollen die in de herfst worden geplant, hebben een grote kans om in het volgende voorjaar te bloeien. Er zijn echter uitzonderingen op die regel. Oriëntaalse lelies kunnen bijvoorbeeld in de herfst worden geplant, maar bloeien halverwege de zomer. Er zijn andere bollen die in de herfst worden geplant met een zomerbloeitijd. De in de herfst geplante zomerbloeiende bollen zijn echter uitzonderingen. De meeste bollen die in de herfst worden geplant, bloeien in het voorjaar.

Waarom plant je bloembollen in de herfst?

De levenscyclus van de bol en de temperatuurvereisten van deze bollen zijn de twee belangrijkste redenen waarom ze op bepaalde tijden van het jaar worden geplant. Voor in het najaar geplante bollen zijn koude temperaturen nodig om een ​​bloemknop te kunnen produceren. Een reeks koele temperaturen onder de 10 graden gedurende de dag is consequent nodig voor de meeste in de herfst geplante bollen. Deze koude temperaturen zijn voor sommige herfstbollen minimaal 8 weken nodig en voor andere herfstbollen tot 16 weken.

Bloembollen hebben een rustperiode nodig om bloemen te produceren. Deze behoefte aan kiemrust is een andere reden waarom bollen die in het voorjaar bloeien, in de herfst worden geplant. Als de bollen geplant zijn, zijn ze in rusttoestand. Na het planten groeien ze enkele maanden wortel en blijven ze energie opdoen ter voorbereiding op hun voorjaarsshow. Deze uitstalling van bloemen vraagt ​​veel energie van de bollen. De bloemen geven zoveel energie af dat ze, nadat ze klaar zijn met bloeien, weer gaan slapen. Tijdens deze rustperiode verzamelen ze opnieuw energie voor de komende 10-11 maanden ter voorbereiding op de volgende lentebloei.

Wanneer plant je bloembollen voor het voorjaar?

De meeste bloembollen die in het voorjaar bloeien, worden in het najaar geplant. De planttijd is afhankelijk van je klimaat en seizoen temperaturen. De beste tijd om bollen in de herfst te planten, is wanneer de dagtemperaturen constant 10 graden of lager zijn. In gebieden waar de grond voor de winter bevriest, kunnen herfstbollen op elk moment worden geplant voordat de grond vastgevroren is. Als er lichte vorst optreedt, is dat oké en heeft dit geen nadelige invloed op je bollen.

 

5 populairste bloembollen voor najaar planting:

  1. Tulpen                                                                                              
  2. Narcissen
  3. Hyacinten
  4. Allium
  5. Krokus

De meest beginnersvriendelijke bollen voor het planten in de herfst zijn narcissen. Narcissen hebben geen last van eekhoorns, zijn betrouwbare vaste planten en hebben de neiging zich langzaam te vermenigvuldigen.

 

Hoe kan ik de bloembollen planten?

In de herfst geplante bollen kunnen in grote groepen, individuele plantgaten, boeket geplant of in een greppel geplant worden. Hoe je besluit je bollen te planten, hangt af van het plantoppervlak.

  • Bollen massaal planten 
    Voor een groot kleurblok plant je de bollen in een grote groep in een plantruimte. Graaf het gehele plantgebied uit tot de juiste plantdiepte. Plaats de bollen met het puntige uiteinde naar boven, indien van toepassing, en de afstand op basis van de aanwijzingen op de verpakking. Als alle bollen in de plantruimte staan ​​kun je ze afdekken met aarde.
     
  • Bollen planten in afzonderlijke gaten
    Bollen kunnen afzonderlijk worden geplant met behulp van een bollenvijzel of bollenplanter. Door deze apparaten te gebruiken om je bollen te planten, wordt individueel planten eenvoudig. In elk plantgat afzonderlijk bollen planten is handig als je hier of daar een gebied moet opvullen. Individuele beplanting werkt ook goed voor kleine beplantingsgebieden.
     
  • Boeket planten
    Bij het planten van boeketten worden meerdere bollen in hetzelfde plantgat geplant. Door de boeketplantmethode te gebruiken, groeien de bloemen in het voorjaar als een boeket met meerdere bloemen in één bosje. Om een ​​boeket te planten, graaf je bollen een gat dat breed genoeg is voor 5-7 bollen. Plaats de bollen in het gat dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar aan. Wanneer de bollen in het gat zijn geplaatst, opvullen met aarde.
     
  • Bollen planten voor een border
    Wil je een border met bloemen? Als je een bloemenrand aan de voorkant van je plantbed wilt maken, is deze methode het beste. Maak een greppel door de lengte van het plantgebied en de breedte die je wilt opvullen uit te graven. Let er bij het graven van de sleuf op dat je tot de juiste diepte graaft waar de bollen moeten worden geplant.



Moeten najaarsbollen in het voorjaar opgegraven worden?

Meestal hoef je de bollen die je in de herfst hebt geplant niet op te graven nadat ze in de lente bloeien. Dit is een van de kenmerken die tuiniers leuk vinden aan herfstbollen. Verschillende soorten bollen die in de herfst worden geplant, zijn betrouwbare vaste planten. Als ze eenmaal geplant zijn, kunnen ze enkele jaren blijven staan. Narcissen, allium, krokus, muscari, hyacinten en bepaalde tulpen zijn betrouwbare meerjarige bollen.

 

 

Bezoek de webshop