Wereld Bijendag 2020

Wereld Bijendag 2020

20 mei is uitgeroepen tot Wereld Bijendag door de Verenigde Naties om meer aandacht te vragen voor de wereldwijde afname van de bij. Help jij ook mee om deze datum in de toekomst te laten uitgroeien tot een speciale dag waarop bijen eens extra de positieve aandacht krijgen die zij verdienen?

Waarom zijn bijen zo belangrijk?
Bestuivers zoals bijen, vlinders en hommels hebben zowel voor onze samenleving als in de natuur een belangrijke functie. 80% procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Bijen bestuiven de planten en zorgen ervoor dat ze zich voortplanten. Daarnaast zijn ze noodzakelijk voor het bestuiven van onze tuin- en landbouwgewassen.

Je tuin bij-vriendelijk inrichten

Een bij-vriendelijke tuin staat vol pollen- en nectarrijke planten, je helpt er vlinders, bijen en andere nuttige insecten mee. In principe trekken alle bloeiende planten insecten aan. Bloemen zijn immers bedoeld om insecten te lokken.

Waar kun je nog meer op letten?

  1. Maak in je tuin ruimte voor rijk bloeiende borders! Bloeiende planten produceren stuifmeel en nectar en die twee grondstoffen vormen het voedsel voor alle bijen. Een grote diversiteit aan nectarrijke planten (drachtplanten) in je tuin vergroot de kansen op het voortbestaan van de bij. Gelukkig is het geen straf om zogenaamde drachtplanten in de tuin te zetten, ze hebben namelijk prachtige, kleurrijke bloemen.
  2. Kies voor drachtplanten die gedurende lange tijd bloeien! Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest. Kies dus voor drachtplanten die gedurende langere tijd bloeien, of juist vroege- en late bloeiers.
  3. Zorg voor nestelgelegenheid! Zorg dat insecten, zoals bijen, in je tuin nestelgelegenheid hebben. Zet bijvoorbeeld een insectenhotel neer en wacht met snoeien tot het voorjaar. Sommige insecten overwinteren namelijk in uitgebloeide bloemstengels. 
  4. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen! Wanneer je ziektes en plagen wilt bestrijden in je tuin, gebruik dan milieuvriendelijke producten en geen pesticiden.