Cactussen en vetplanten

Geen plant is eigenlijk zo decoratief en surrealistisch als een cactus. Uit een grijsgroene basis kan een oogverblindend roze bol groeien en tussen de stekels kunnen zelfs schitterende bloemen verschijnen. Een cactus en vetplant zijn nauwe familie van elkaar. Maar wat is eigenlijk het verschil? Het is heel simpel: een cactus heeft kenmerkende knobbeltjes waarop zijn naalden ingeplant zijn en een vetplant heeft dat niet. Je noemt deze bijzonder makkelijke kamerplanten ook wel 'succulenten'. De naam verraadt stiekem al dat deze planten grote hoeveelheden water kunnen opslaan. Waarom zijn deze plantjes zo populair in veel huishoudens? Dit komt dankzij hun bijzondere, vaak grillige vorm en aan de opvallende bloemen.

Toon filter Verberg filter
1 - 1 van 1 producten

De ideale standplaats voor jouw cactus of vetplant

Zoals je misschien wel weet zijn succulenten gek op zon, droogte en warmte en dat is natuurlijk niet erg verwonderlijk als we kijken naar hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. Als je jouw cactus gaat kopen moet je hier ook zeker rekening mee houden. Je kunt daarom een leuke mini cactus, grote cactus of andere cactus soorten op de vensterbank plaatsen. Verder willen we je als tip meegeven dat een cactus graag een vaste standplaats wilt: dus draai de succulent niet te veel want de zijkant die niet aan de zonnestraling is gewend, kan verbranden. Vetplanten verzorgen is heel erg makkelijk! Dus heb je geen groene vingers? No worries: een vetplant redt zich wel.

verschillende soorten cactussen kopen

 

Jouw cactus water geven? Dat doe je zo!

Zoals we net hebben verteld, staan vrijwel alle cactussoorten het liefst in het licht en hebben liever iets te weinig dan teveel water: een voetbad is meestal funest. Een cactus heeft namelijk een groot wortelstelsel waarmee ze veel vocht kunnen opslaan in hun wortels, bladeren en stengels. Wees dus altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Ook kun je beter één keer in de zoveel tijd een flinke scheut water geven dan iedere dag een klein beetje. De meeste vetplantjes kunnen slecht tegen hard water dus probeer zoveel mogelijk regenwater te gebruiken bij het water geven.

Hoe en wanneer de cactus verpotten?

Wanneer de temperatuur in de omgeving van de cactus begint te stijgen, beginnen de plantjes aan hun nieuwe groeiperiode. Na de winterrust haal je ze weer lekker naar binnen toe en geef ze dan ook de ruimte in een iets ruimere bloempot. Houd er wel rekening mee dat je de cactussen niet dieper plant. Gebruik verder enkel speciale cactuspotgrond en geef direct na het verpotten een keer flink water. 

cactus of vetplant kopen

 

Wat wil de cactus voor voeding?

Een cactus en vetplant stelt zijn eigen eisen aan de voedingsbodem. Je vindt daarom bij ons gezellige tuincentrum speciale potgrond voor succulenten en speciale cactusmest. Bemest de planten alleen tijdens het groeiseizoen en nooit als ze in rust zijn. Op de verpakking vind je dan ook alle noodzakelijke aanwijzingen.

Andere leuke weetjes over de cactus

  • In het wild groeit een cactus in Afrika en Midden en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. 
  • Wist je dat cactussen al eeuwenlang een bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen zijn? 
  • Er zijn enorm veel verschillende soorten cactussen op de wereld: zo'n 1800 verschillende cactussen die vallen in twee hoofdcategorieën, als opuntia's of cactoïden.

Ook hebben wij groene kamerplantenbloeiende kamerplantengrote kamerplanten en woonaccessoires om het thuis gezellig te maken! Kom eens langs en kom het aanbod in het echt bekijken.