Zo voorkom je dat jouw planten bezwijken onder de hitte

De zomer is in volle gang en de temperaturen zijn aan het stijgen. Terwijl we zelf verkoeling zoeken onder de parasol, bij de airco of in het zwembad, moeten we onze geliefde planten natuurlijk niet vergeten. Planten zijn namelijk niet zo goed bestand tegen hitte. Het zou dan ook erg zonde zijn als jouw planten de tropische hete dagen niet zouden overleven. Daarom hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij de hele zomer kunt genieten van mooie kleurrijke planten!
 

Zorg voor voldoende water

Wellicht een open deur, maar planten hebben (net zoals mensen) tijdens een hittegolf vaak dubbel zoveel water nodig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water als dat nodig is. Het beste is om heel vroeg in de ochtend of ‘s avonds laat water te geven. De temperaturen zijn dan het laagst, waardoor de wortels meer tijd krijgen om het vocht op te nemen. Als je op het warmste punt van de dag tussen 12:00-15:00 uur water geeft, verdampt het water erg snel. Hoe warmer het water wordt, des te sneller het verdampt. 

Extra tip: Let erop dat je je gieter opbergt gedurende de dag. Als jouw gieter in de brandende zon staat en je deze vervolgens vult met water om de planten water te geven, kunnen de blaadjes verschroeien. Dit heeft hetzelfde effect als een hete braadpan onder een koude straal water.

 

Creëer een schaduwplek 

Op zomerse dagen is het belangrijk om een goede schaduwplek te creëren voor je planten. Bloemen en planten houden, net zoals jij, niet van de directe, brandende zon. Zorg er dus voor dat je je kamerplanten verzet naar een schaduwrijke plek en je de planten in je tuin of terras niet blootstelt aan direct zonlicht gedurende de hele dag. 

Je kunt een schaduwplek creëren met een zeil, parasol of een oud laken. Op deze manier verminder je de intensiteit van het zonlicht en houd je de planten koeler.


 

 

Gebruik een sproeier

Je planten op een goede manier onderhouden kan bij warme temperaturen een grote klus zijn. Ga je op vakantie en heb je er bijvoorbeeld geen tijd voor? Maak dan gebruik van een automatische sproeier, eventueel met tijdschakelaar. Deze geven automatisch water aan kleine of grote gebieden. Er zijn veel verschillende soorten sproeiers, waaronder: 

  • Zwenksproeier: Deze beweegt heen en weer, waardoor een groot gebied wordt besproeid. Erg handig voor het besproeien van jouw gazon en bloembedden.
  • Druppelsproeier: Deze sproeier levert rechtstreeks water aan de basis van de plant. Hierdoor wordt verspilling verminderd. Ze zijn ideaal voor planten die gevoelig zijn voor schimmelziekten of voor het besproeien van specifieke gebieden zoals moestuinen.
  • Tuinsproeiers: Deze sproeiers zijn meestal klein van formaat en kunnen direct op de tuinslang worden aangesloten. Ze zijn draagbaar en handig voor het besproeien van specifieke planten of kleine gebieden.

Bekijk ook ons gehele bewateringsassortiment, waarmee jij je planten gezond houdt gedurende de zomer. 


Verplaats je potplanten

Potplanten hebben de neiging om sneller uit te drogen vergeleken met planten in de volle grond. Deze lopen dus het meest risico. Ze hebben extra aandacht en voldoende water nodig. Verplaats daarom in de zomer je potplanten naar een schaduwrijke plek. Zet vervolgens je potplanten dicht bij elkaar. Zo ga je namelijk verdamping tegen en hoef je ook nog eens minder meters te maken met de gieter.

Bonustip: zet je planten in lichte potten, waardoor ze minder snel opwarmen. 

 

 

Houd je planten gezond met de benodigdheden van bijSTOX

Wil jij ervoor zorgen dat je planten deze zomer goed doorkomen? Kom dan vooral langs voor de juiste beregeningsbenodigdheden! bijSTOX heeft alle essentials op voorraad waardoor je deze zomer jouw planten beschermt tegen de hitte en kunt blijven genieten van de vrolijke kleuren en heerlijke geuren in je tuin.