Vlooien & teken, wat doe je eraan?

Ugh.. de irritante vlooien en teken op jouw dier. Iedereen is er bekend mee, maar niemand wilt ze in de buurt hebben. Vlooien zijn hele kleine bloedzuigende parasieten met een lichaamslengte van ongeveer 1,5 tot 4 millimeter. Een vlo kun je heel gemakkelijk vangen met een fijne vlooienkam en tekens verwijder je met een speciaal tekenpincet of tekenhaakje. Maar hoe kun je dit het beste voorkomen en welke middelen zijn er om de vlooien te bestrijden?

Hoe kan je vlooien voorkomen?

  • Het klinkt misschien wat gek, maar trek de stofzuiger uit de kast. Hiermee kom je al een heel eind.
  • Was regelmatig de mand of kleed van jouw hond of kat.
  • Controleren, controleren & nog eens controleren. Pak een vlooienkam uit de kast en check of jouw hond of kat vlo-vrij is. 
  • Heeft jouw viervoeter vlooien? Behandel deze dan met een anti-vlooienmiddel of een natuurlijk vlooienmiddel om te voorkomen dat jouw vriendje besmet wordt.

Wist je dit over teken?

Tekens zitten het liefst op een warme plek op het lichaam of op plaatsen waar het lichaam minder haar heeft. Daarom bijten ze zich vaak vast rondom de oren, ogen of in de oksel- of liesstreek.

Wormen bij de hond

Een puppy heeft veel last van zogeheten spoelwormen. In de baarmoeder kunnen ze daar zelfs al mee worden besmet. Om een wormbesmetting te voorkomen, is het belangrijk om jouw hondje regelmatig te ontwormen. Dit doe je rond je leeftijd twee, vier, zes, acht & twaalf weken en vervolgens als de pup vier en zes maanden oud is. 

Hoe ziet een tekenbeet eruit?

Een tekenbeet is vaak lastig te vinden, maar je kunt een tekenbeet herkennen doordat je een zwart puntje aantreft: een teek. Hoe langer de teek er al zit, hoe groter der teek wordt en daardoor dus makkelijker vindbaar is. Na het verwijderen van de teek zal dat plekje binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Het plekje kan vervolgens gaan jeuken. No worries: dit verdwijnt vanzelf.

Teek bij hond of kat

Een teek verwijderen bij jouw kat of hond? Hoe doe je dat?

  • Pak een tekenpincet
  • Verdoof nooit de teek met alcohol, want dan braken zij hun maaginhoud in de huid van jouw viervoeter.
  • Vervolgens pak je de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid, zo voorkom je dat de kop blijft zitten.
  • Dan maak je een draaibeweging met de pincet totdat de teek loskomt.
  • Daarna is het ook belangrijk om te kijken of je de kop hebt verwijderd. 
  • Is de kop toch blijven zitten? Dan zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. 

Vlooien bestrijden

Het bestrijden van jouw hond of kat tegen vlooien kan heel gemakkelijk!
 

Zo verkopen wij vlooienbanden, vlooienshampoo en speciale kammen voor een vlooi. Vaak zijn de anti-vlooienmiddelen gemiddeld zo'n drie maanden werkzaam, maar controleer dit altijd op de verpakking.
 

Let daarbij altijd goed op de juiste dosering en soort. Ook erg belangrijk: gebruik nooit hetzelfde vlooienbestrijdingsmiddel op je kat en hond. De stofwisseling is compleet verschillend van elkaar. 

bijSTOX staat klaar

Wil je meer tips, advies of persoonlijke begeleiding bij het kiezen van de juiste verzorging? Ons bijSTOX team staat voor je klaar!