Indian Summer: tuinplanten van de maand september 2019

Indian Summer: tuinplanten van de maand september 2019

In september begint voor de meeste mensen het normale leven weer en wordt er meer tijd thuis doorgebracht. Dat is een goede reden om de tuin wat op te fleuren. Het meeste wat erin groeit en bloeit zal over zijn hoogtepunt heen zijn, maar met trompetbloem, kardinaalsmuts, Japanse lavendelheide, schoonvrucht en pruikenboom is zowel de tuin als het terras nieuw leven in te blazen. Samen vormen ze met hun opvallende vormen en schitterende kleuren een prima investering in het Indian Summer-gevoel en wordt het genieten van een mooie nazomer.

Herkomst

Trompetbloem komt oorspronkelijk uit Amerika, maar groeit inmiddels ook volop in landen rond de Middellandse Zee. Kardinaalsmuts bloeit in grote delen van Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Madagaskar. Japanse lavendelheide komt voor in dalen en laaggebergten van Japan en in de Himalaya. Schoonvrucht is afkomstig uit Centraal- en West-China. En pruikenboom is inheems in een gebied dat loopt van Zuidoost-Frankrijk door Turkije en Oekraïne richting het  Himalayagebergte en China. 

Keuze assortiment Indian Summer-planten

Trompetbloem is een klimmer die in de nazomer rijk bloeit met oranje, rode en gele trompetvormige bloemen. Er zijn snel groeiende grote variëteiten, maar sinds kort ook een aantal compactere soorten onder de naam 'Summer Jazz' die geschikt zijn voor kleinere tuinen of om in potten te zetten. 

Kardinaalsmuts is een bekende bladhoudende heester met bladeren die wit-, goud of geelbont kunnen zijn. Cultivars als 'Emerald Gaiety' en Emerald 'n' Gold zijn mooi in combinatie met andere Indian Summer-planten. De opvallende cultivars 'Heespierrolino', 'Blondy' en 'Harlequin' zijn bijna wit van kleur. 

Japanse lavendelheide kent veel cultivars die in september karakteristiek zijn om hun knop- en bladkleur. De meest voorkomende zijn 'Debutante', 'Cupido' en 'Forest Flame'. Opvallende nieuwe cultivars zijn 'Bolero', 'Carnaval' en 'Katsura'.

Schoonvrucht draagt in het najaar trossen paarse besjes. C. bodinieri 'Profusion' komt het meeste voor. 

Pruikenboom dankt zijn decoratieve waarde aan de bloem- en vruchtpluimen die samen een soort rookwolk of pruik vormen. Er zijn verschillende cultivars, de bekendste is Cotinus coggygria.  

Verzorging 

• Alle Indian Summer planten staan graag op een plek met een beetje zon, maar kunnen ook halfschaduw hebben. 
• De grond mag voedzaam zijn en moet het water goed kunnen afvoeren.
• De planten voor een Indian Summer zijn allemaal accentplanten die graag een beetje ruimte hebben om optimaal tot hun recht te komen.
• Mesten voor het groeiseizoen en voor de winter. 
• Snoeien met mate, voor het groeiseizoen dat in maart begint