Kerstknutselen met de kids

Even geen smartphone of TV. Laat je creatieve kunsten knallen met de kids in de aanloop naar kerst. In deze blog geven we je graag wat inspiratie en praktische tips om een creatieve middag met je kinderen te realiseren.

Een kerstkransje

Het is en blijft een feestelijke blikvanger: een mooie, gevulde kerstkrans. Een rijke toevoeging om je gasten bij binnenkomst te verwelkomen of gewoon voor een vleugje groen in huis.
BijSTOX hebben we kerstkransjes in verschillende kleuren en maten, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je graag stap voor stap hoe je een feestelijke kerstkrans in elkaar zet. 

 

Benodigdheden voor je DIY kerstkrans:

  • Metalen of stro krans frame om de krans mee te maken 

  • Verschillende soorten groene takken 

  • Snoeischaar

  • Metaaldraad

  • Kerstversiering zoals: dennenappels, kerstballen, kerstfiguurtjes, zuurstokken, strikken, sneeuwspray en lampjes.

 

 

Stap 1: Kies een goede basis
Om de basis van je krans te creëren, kun je kiezen uit een metalen kransframe, een strokrans of al een gevulde krans met takken. Wanneer je de basiskrans hebt is het tijd om de krans te gaan vullen. bijSTOX hebben we verschillende soorten takken om je krans mee te bekleden. Knip de takken af in verschillende maten en vul de krans helemaal totdat de krans is bekleed met prachtig groen. Mocht je meer van een egale basis houden kun je de kans ook bekleden met lint, of juist wat open stukken creëren voor wat extra dimensie. Vergeet de gevallen takken van je kerstboom niet! Ook deze kun je natuurlijk gebruiken om een matchende krans te creëren. 

      

Stap 2: Tijd voor de finishing touch 

Als de basis staat is het tijd voor het leukste gedeelte: het versieren. Laat je creativiteit erop los en versier de krans op jouw manier. Kerstballen, dennenappels, strikken, lint en lampjes kunnen je al een end op weg helpen om een kerstachtige krans te creëren. Mis je nog wat inspiratie? Bekijk Pinterest voor wat ideeën of kom langs in onze winkel om inspiratie op te doen. Tada! Je krans is klaar. Gebruik wat sneeuwspray als laatste finishing touch om het geheel nog meer in de kerstsfeer te brengen. Nu nog ophangen in het perfecte plekje in huis en je kunt de hele kerst genieten van je creatieve creatie! 

   

 

Vogelzaad ornamenten

Een andere optie is het maken van een vogelzaad ornament voor onze fluitende vriendjes. Hiermee geef je niet alleen je tuin wat extra liefde, maar trakteer je de vogels ook op een smakelijke traktatie tijdens de koude winterdagen. 
Benodigdheden voor je DIY kerstkrans:

  • 250 gram vogelzaad
  • 250 gram kokosolie of gesmolte frituurvet
  • Een siliconenvorm voor het in te maken
  • Een schaar en lint 
  • Een smal en scherp voorwerp. 


Stap 1: Stel een zadenmix samen
Net zoals jij van een lekkere snack houdt, hebben vogels ook hun favorieten. Stel een notenmix samen met zonnepitten, pinda's, of wat restjes broodkruimels. Bij ons in de winkel vind je ook verschillende zadenmixen om de vogels blij te maken. 

Stap 2: Meng het tot een geheel 
Wanneer je de mix hebt samengesteld, is het tijd om het geheel te mengen. Meng de kokosolie of gesmolten frituurvet goed door met de zadenmix en maak er één geheel van. 

Stap 3: Giet het in de gewenste vorm
Giet het mengsel vervolgens voorzichtig in de siliconen vorm en vul het mengsel gelijkmatig. Verdeel het eventueel met een spatel en strijk de bovenkant glad.

Stap 4: Geef het een mooi plekje. 
Wanneer het geheel goed is verhard, knip je het lint op de gewenste lengte en rijg je het lint door het gemaakte gaatje. Nu zijn je vogelzaad ornamenten klaar om opgehangen te worden op je favoriete plekje! 

Overige knutselideeën 

Zijn de voorgestelde knutselideeën niet helemaal jouw ding? No worries, er zijn nog genoeg andere knutselprojecten om iets leuks te knutselen voor de feestdagen. Denk aan een zelfgemaakte adventskalender, kerstversieringen van papier, zelf beschilderde kerstballen van bijSTOX, of sfeervolle lichtpotjes met lege glazen potjes én onze kerstverlichting.

Met deze knutselideeën heb je de middag gegarandeerd goed gevuld! Ontdek het plezier van knutselen en geef je huis de warmte met je zelfgemaakte creaties. We zijn benieuwd voor welke creatie je gaat, maar we wensen je in ieder geval een prettige middag en een sprankelende kerst!