Woonplant van de maand december: Azalea

Woonplant van de maand december: Azalea

Azalea biedt geluk en wijsheid, in ruil voor aandacht

Brengster van geluk én wijsheid. De Azalea is een wel erg multifunctionele huisgenote. Met een paar exemplaren in je huis stijgt je concentratievermogen aanzienlijk, zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond. En Japanners zijn ervan overtuigd dat het schenken van een Azalea symbool staat voor het brengen van geluk. Bijzondere Woonplant van de maand december dus, de Azalea. Maar: deze kleurige bloeier vraagt wel wat terug: aandacht!

In een onderzoek van the Journal of Environmental Psychology claimen onderzoekers dat de aanwezigheid van Azalea’s in je omgeving een positieve invloed heeft op je concentratie. Je vermogen om je te focussen op zaken en informatie in je op te nemen, stijgt, wat goed is voor je kennis.

Felgekleurde bloemen
Niet slecht voor deze uitbundige, kleurige plant. De Azalea behoort tot het geslacht van de plantenfamilie Rododendron. De naam Azalea is afgeleid van het Griekse ‘azaleos’, dat dor en droog betekent. Dat slaat waarschijnlijk op de houtige takjes van de plant. De Azalea werd voor het eerst geteeld in Japan, in de 18e eeuw verscheen de plant voor het eerst in Europa. Daar steeg haar ster snel, vooral dankzij haar fraaie en felgekleurde bloemen. Rood, roze, wit, paars en tweekleurige vormen: de Azalea biedt het allemaal. Niet voor niets staat ze symbool voor overvloedige schoonheid.

Belangstelling
In ruil voor deze pracht wil ze echter wel wat van je terug: een goede verzorging! Dat betekent in de praktijk niet te veel water, maar zeker ook niet te weinig. Voelt de aarde aan als een uitgewrongen dweil, dan zit je altijd goed. In de bloei heeft de Azalea echter behoefte aan behoorlijk wat vocht. Maar te veel water onder in een pot, dat niet weg kan, is funest voor de plant. Op deze manier kan de plant namelijk geen voor de wortels noodzakelijke zuurstof meer opnemen. Ook staat ze graag op een plaats met voldoende licht, maar geen direct zonlicht.

Vedette
Bovenal geldt echter: de Azalea is een vedette die opgemerkt wil worden. Om dat te bereiken, gooit ze niet alleen haar uiterlijk in de strijd, ook de verfijnd geurende bloemen en bladeren van sommige soorten zijn wat dat betreft een sterk wapen. Belangstelling, attentie: het doet haar stralen. En als dank stelt ze alles in het werk om jouw brein in conditie te houden en ervoor te zorgen dat voorspoed niet meer dan normaal voor je is.